Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Internaţional

14 Aug. 2020 / 09:26

Belarus: Autorităţile anunţă eliberarea a peste o mie de manifestanţi

Autorităţile din Belarus au eliberat peste o mie de persoane arestate în timpul protestelor reprimate violent, declanşate de realegerea, duminică, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, conform unui anunţ făcut joi seara de preşedinta Senatului din Minsk, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Peste o mie de persoane au fost eliberate cu obligaţia de a nu participa la manifestaţii neautorizate”, a declarat Natalia Kocianova pentru televiziunea de stat.

La rândul său, ministrul de interne, Yuri Karaev, şi-a cerut scuze pentru violenţele comise de poliţişti asupra „trecătorilor” neimplicaţi în acţiunile de protest.

ONG-uri de media din mai multe ţări solicită autorităţilor din Belarus să înceteze violenţele împotriva reprezentanţilor presei şi a cetăţenilor paşnici, relatează Mesager. Apelurile vin după ce organele de forţă din Belarus, pe parcursul ultimelor zile, au aplicat forţa şi reţinut mai mulţi jurnalişti din regiune.

Potrivit semnatarilor, siguranţa ziariştilor este garantată de convenţiile şi legile internaţionale.

Reprezentanţii organizaţiilor cer stoparea violenţelor în raport cu presa, identificarea şi urmărirea penală a celor care se fac responsabili de încălcarea drepturilor mass-media, eliberarea tuturor jurnaliştilor reţinuţi şi asigurarea accesului la informaţie.

Şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a solicitat organizaţiilor internaţionale să ia măsuri pentru a opri orice formă de violenţă faţă de reprezentanţii mass-media.

Printre organizaţiile care şi-au exprimat solidaritatea cu colegii de breaslă din Belarus sunt şi organizaţii de media din Republica Moldova.

Comentarii