Ştiri

Sursa imaginii: Publika

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Internaţional

23 Apr. 2019 / 19:30

Cel puţin 28 de oameni au murit în Columbia, în urma alunecărilor de teren

Dezastre naturale în lume. În Columbia cel puţin 28 de oameni au murit, în urma unor alunecări de teren, alţi 11 oameni au pierit în Filipine unde pământul s-a zguduit, ieri şi azi. În urma celor două seisme de peste 6 grade pe Richter mai multe clădiri s-au prăbuşit. Inundaţii severe s-au înregistrat în estul Canadei. O femeie a murit, iar zeci de case au fost inundate, relatează Mesager.

Alunecările de teren din Columbia au fost provocate de ploile torenţiale. Mai multe case dintr-o zonă rurală au fost înghiţite de pământ, iar câţiva localnici au fost daţi dispăruţi. Echipele de salvare s-au angajat într-o cursă contra cronometru pentru a încerca să îi găsească pe oameni.

„Deocamdată ştim că 15 peroane sunt dispărute, numărul nu este cunoscut cu exactitate, încercăm să-I găsim, însă este foarte greu din cauza ploilor care nu contenesc”, a spus şeful echipelor de salvare, Victor Claros.

Pe colină locuiau rudele mele, mama şi doi fraţi, iar acum nu ştiu nimic despre ei.

Preşedintele ţării, s-a deplasat la faţa locului şi a anunţat acordarea de ajutoare guvernamentale sinistraţilor. Situaţia este dramatică şi în Filipine, unde un cutremur de 6,1 grade a lovit principala insulă, Luzon. Un aeroport a fost grav avariat şi cel puţin două clădiri s-au prăbuşit.

Autorităţile se tem că zeci de persoane sunt blocate sub dărâmături, lucru confirmat şi de martori care spun că strigăte de ajutor sunt auzite de sub mormane. Mai multe  case, magazine şi biserica au fost afectate. Cutremurul s-a simţit şi la Manila, unde zgârie-norii din cartierul financiar al oraşului s-au clătinat timp de câteva minute.

Cursurile unei universităţi au fost suspendate pentru a fi inspectată clădirea. În estul Canadei sute de case au fost inundate din cauza ploilor şi a topirii zăpezii. Salvatorii au reuşit să ajungă la oameni cu bărcile. Pe alocuri nivelul apei a ajuns la un metru.

Inundaţiile au dus la evacuarea a circa 1500 de persoane.

Comentarii