Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

05 Apr. 2020 / 15:30

Cele mai puternice ţări din UE, vulnerabile în faţa pandemiei de Coronavirus

Cele mai puternice ţări din Uniunea Europeană par extrem de vulnerabile în faţa pandemiei de coronavirus. Italia, Spania şi Franţa sunt printre cele mai afectate state de pe bătrânul continent şi abia de reuşesc să facă faţă numărului extrem de mare de bolnavi de COVID-19, transmite Radio Moldova Actualităţi.

Germania se pare că se descurcă un pic mai bine. Autorităţile de la Berlin au anunţat că pot primi pacienţi din alte ţări europene grav afectate de pandemie. Astfel, până acum, în spitalele germane au fost transportaţi bolnavi din Franţa şi din Italia. Mai mult, Germania a donat 50 de ventilatoare instituţiilor medicale spaniole.

În acelaşi timp, lecţiile unor ţări  arată că coronavirusul poate fi oprit.

Taiwanul, de exemplu, a înregistrat primul său caz de coronavirus la 21 ianuarie, dar a reuşit să menţină numărul său de cazuri confirmate la 363, cu cinci decese. Guvernul de la Taipei a intrat în acţiune de îndată ce au apărut ştiri despre o boală misterioasă în Wuhan. Taiwanul, care se află la doar 100 de mile de China continentală, a început să inspecteze călătorii sosiţi din acel oraş încă din 31 decembrie, a înfiinţat un sistem pentru urmărirea celor aflaţi în autoizolare şi a crescut producţia de echipamente medicale, în ianuarie.

Coreea de Sud, care a avut de la bun început unul dintre cele mai mari focare din afara Chinei, a reuşit, de asemenea, să încetinească răspândirea noilor cazuri de coronavirus fără a institui blocaje.Modelul exemplar al ţării pentru testarea în masă a fost singura modalitate de a conţine focarul. Alte ţări ar trebui să se uite la Asia de Est şi să ia lecţii. Coreea De Sud, care are o populaţie de 51 de milioane de persoane, testează zilnic peste 20.000 de persoane, în zone de testare special amenajate, şi foloseşte izolarea şi urmărirea contactelor pe scară largă pentru a rupe lanţurile de transmitere a virusului – aşa cum recomandă OMS.

În Occident, Canada a reuşit să efectueze teste mai extinse decât Statele Unite. În ianuarie şi februarie, Canada a înfiinţat infrastructura necesară pentru a efectua teste şi a urmări contactele. Răspunsul timpuriu a venit, în parte, şi pe fondul experienţei ţării în timpul focarului SARS din 2003. Canada are un sistem de asistenţă publică bine finanţat şi criteriile sale de testarea pentru COVID-19 nu sunt la fel de limitate ca în Statele Unite. Altfel spus, prin identificarea timpurie a cazurilor şi investigarea originii lor, Canada a învins până acum dinamica virusului.

În ciuda dimensiunilor mici şi a economiei în curs de dezvoltare, Georgia a început să ia măsuri serioase la sfârşitul lunii februarie inclusiv închiderea şcolilor şi efectuarea de teste de diagnostic pe scară largă. Până în prezent, Georgia a confirmat 162 cazuri şi un singur deces din cauza COVID-19.

Până în prezent, în lume s-au înregistrat peste un milion de cazuri de infecţie cu COVID-19.

Comentarii