Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Internaţional

23 Mai 2019 / 12:01

Cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg parlamentarii

Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeana sunt aşteptaţi la urne în perioada 23-26 mai pentru a alege parlamentarii care să îi reprezinte în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. Primii alegatori europeni care se prezintă astăzi la vot sunt olandezii si britanicii, relatează Moldova 1.

La aproape trei ani după ce au decis ieşirea din Uniunea Europeană, britanicii sunt chemaţi la vot. Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la aceste alegeri, dar este obligat întrucât Brexit-ul a fost amânat. În situaţia în care Acordul de retragere este votat până la sfârşitul lui iunie, noii eurodeputaţi britanici nu îşi vor prelua mandatele.

Secţiile de votare s-au deschis astăzi şi în Olanda. Dacă în Marea Britanie nu va fi niciun exit-poll, în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00.

Vineri, se va vota în Irlanda, iar sâmbătă în Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul se va desfăşura timp de două zile, vineri şi sâmbătă. În restul de 21 de ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, votul are loc duminică 26 mai. Şi în Republica Moldova se vor deschide peste 30 de secţii de votare pentru alegerile europarlamentare.

Votarea va începe la fel duminică la ora locală 07.00 şi se desfăşoară până la ora 21.00. Rezultatele finale din toate ţările vor fi făcute publice pe 26 mai după ce ultima secţie de votare de pe continent va fi închisă.

În România va avea loc concomitent şi un referendum privind reformele din justiţie, convocat de preşedintele ţării, Klaus Iohannis. În aceste trei zile peste 400 de milioane de alegători europeni sunt aşteptaţi la urne pentru a-i vota pe cei 751 de parlamentari din Parlamentul European.

Locurile din Legislativul European sunt calculate în mod proporţional raportat la numărul de locuitori ai fiecărui stat membru. Mandatul actualului Parlament European se va încheia pe 1 iulie, iar noul Parlament se va reuni în prima şedinţă pe 2 iulie la Strasbourg.

Comentarii