Ştiri

Sursa imaginii: capital.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Internaţional

13 Feb. 2020 / 12:45

China: Stare de război în provincia Hubei din cauza coronavirusului

În provincia chineză Hubei a fost instituită stare de război din cauza coronavirusului, asta înseamnă că toţi cei care îşi vor părăsi locuinţele vor fi arestaţi pe loc. Măsura a fost luată după ce bilanţul deceselor a explodat, doar într-o singură zi peste 240 de oameni au murit, iar alţi 15 mii au fost contaminaţi, relatează Moldova 1.

Numărul mare de cazuri de îmbolnăvire confirmate este determinat şi de faptul că autorităţile au modificat modul în care stabilesc cazurile de îmbolnăvire. La nivel mondial, virusul a ucis peste 1.300 de persoane şi a infectat peste 60.000, cele mai multe victime fiind în China. Noile cifre par să infirme constatările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care susţine că numărul cazurilor de infectare s-a stabilizat.

„Numărul noilor cazuri raportate de China s-a stabilizat în ultima săptămână. Dar, acest lucru trebuie interpretat cu extremă precauţie. Epidemia încă poate urma orice direcţie. Rog întreaga planetă să se trezească şi să împiedice ca virusul să devină o problemă gravă sau o criză şi în restul lumii”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS.

În Hubei, mai mulţi oficiali au fost demişi pentru că nu au gestionat corect criza de epidemie, iar în mai multe regiuni au fost luate măsuri de război. Asta înseamnă că toate clădirile din zonă vor fi „complet” închise, iar rezidenţii nu pot să intre sau să îşi părăsească locuinţele, cu excepţia celor care luptă împotriva epidemiei. Cei care nu vor respecta măsura vor fi reţinuţi pe loc.

Totodată, rata îmbolnăvirii în rândul personalului medical aflat în Wuhan e atât de ridicată, încât în scurt timp nu va mai avea cine să îngrijească pacienţii. Peste 500 de medici şi asistente sunt infectate, iar alţi 600 de angajaţi sunt suspectaţi de coronavirus.

Pe nava de croazieră, aflată în carantină în largul Japoniei, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 219, după ce, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate alte 44 de cazuri.

În Vietnam, o localitate cu 10 mii de oameni a fost plasată în carantină după ce au fost depistate mai multe persoane infectate. În Hong Kong şcolile vor rămâne închise până în martie, iar funcţionarii publici vor lucra de acasă din cauza epidemiei.

În Uniunea Europeană, miniştrii Sănătăţii urmează să se reunească astăzi la Bruxelles pentru a discuta situaţia epidemiei de coronavirus. Temerile legate de contaminare i-au determinat pe organizatorii târgului de smartphone-uri de la Barcelona, să anuleze evenimentul şi Federaţia Internaţională de Automobilism a anunţat că va amâna Marele Premiu al Chinei de Formula 1.

În acelaşi timp, suspiciunea în cazul asistentului medical din România întors din Germania a fost infirmată.

Comentarii