Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

25 Sep. 2020 / 11:48

Comisia Europeană cere statelor UE să acţioneze pentru a nu fi impuse restricţii din cauza COVID-19

La doar şase zile de la reintroducerea carantinei, Israelul înăspreşte restricţiile, asta după ce numărul de îmbolnăviri continuă să crească alarmant. La Madrid, restricţiile din cauza pandemiei au încins din nou spiritele pe străzi. În Franţa, situaţia pare să scape de sub control. Aici rata de infectare depăşeşte 150 la sută de mii de locuitori, iar în Marea Britanie două mii de voluntari vor fi infectaţi, în mod deliberat, cu SARS-CoV-2, pentru ca experţii să stabilească dacă serul experimental oferă protecţie, informează Moldova 1.

De astăzi în Israel transportul în comun este limitat la minimum, toate afacerile neesenţiale, locurile publice care nu asigură servicii vor fi închise, accesul în sinagogi va fi restricţionat. Oamenii nu au voie să se afle la mai mult de un kilometru distanţă de casă, iar principalul aeroport din ţară va fi închis pentru decolări.

„Pentru a salva vieţile cetăţenilor israelieni, suntem nevoiţi să impunem carantină totală timp de două săptămâni”, menţionează premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Doar în ultima lună, Israelul a înregistrat peste 100 de mii de infectări. În ultimele 24 de ore şi Franţa a înregistrat un număr record de persoane contaminate, peste 16 mii. De mâine, în Hexagon vor intra în vigoare noile resticţii legate de restaurante, săli de sport şi întîlniri publice sau private. În Spania, 850 mii de locuitori sunt în carantină la nivel local în regiunea Madrid. Rezidenţii mai au voie să părăsească districtul doar pentru muncă, studii sau urgenţe medicale, iar acest lucru i-a înfuriat.

„Mergem din rău în mai rău. Dacă acest lucru nu se va schimba, nu ştiu ce vom face mai departe”;

„Afacerile sunt la pământ, resturantul meu se află între două zone rezidenţiale separate de linii de tramvai, pe care oamenii nu au voie să le traverseze”, spun oamenii.

Comisia Europeană le cere statelor UE să acţioneze pentru a evita repetarea situaţiei din primăvară, când au fost impuse restricţii dure din cauza COVID-19.

„Ne aflăm într-un moment decisiv. Ar putea fi ultima noastră oportunitate de a evita să se repete ce a fost în primăvară”, a declarat Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate.

În Europa, cel puţin 30 de mii de oameni sunt testaţi pentru un vaccin antiCOVID-19, a anunţat şeful Agenţiei Europene a Medicamentului. Iar în  Marea Britanie cercetătorii vor verifica pe două mii de oameni eficacitatea unor vaccinuri aflate în faza de testare. Comisia Europeană a încheiat deja acorduri cu cinci companii farmaceutice pentru achiziţionarea vaccinului antiCOVID.

 

Comentarii