Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

03 Apr. 2020 / 09:45

Coronavirus: Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care face apel la cooperare internaţională

Adunarea Generală a ONU a aprobat joi, prin consens, o rezoluţie prin care se solicită "cooperare internaţională" şi "multilateralism" în combaterea pandemiei COVID-19, primul document pe acest subiect al Naţiunilor Unite de la izbucnirea pandemiei, transmite AFP.

Rezoluţia, căreia Rusia, susţinută de alte 4 state, a încercat în zadar să-i opună propriul proiect, subliniază, de asemenea, "necesitatea respectării depline a drepturilor omului" şi denunţă "toate formele de discriminare, rasism şi xenofobie ca răspuns la pandemie".

 

Textul subliniază rolul central al Naţiunilor Unite în criza de sănătate şi de natură economică devenită globală.

 

Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a fost iniţiată de 6 ţări: Elveţia, Indonezia, Singapore, Norvegia, Liechtenstein şi Ghana. În final, textul a fost susţinut de 188 din cele 193 membre ale ONU, potrivit unor surse diplomatice. Cele 5 ţări care nu au răspuns la apel au fost Rusia, Republica Centrafricană, Cuba, Nicaragua şi Venezuela.

 

Aceste state au susţinut "declaraţia" concurentă, propusă de Moscova, care menţiona cooperarea, dar care include o solicitare implicită de ridicare generală a sancţiunilor internaţionale. Supusă unor astfel de măsuri din cauza conflictului din estul Ucrainei, Rusia consideră că sancţiunile constitue un obstacol în lupta împotriva pandemiei.

 

Uniunea Europeană, Marea Britanie ş Ucraina, printre altele, au intervenit joi pentru a bloca această "declaraţie", care avea nevoie de consens pentru a fi adoptată.

 

Spre deosebire de cele adoptate de Consiliul de Securitate, rezoluţiile adoptate de Adunarea Generală nu sunt obligatorii, dar au o valoare politică ridicată, în funcţie de numărul de ţări care le aprobă în timpul votului sau le susţin în timpul adoptării prin consens.

 

Până în prezent, Consiliul de Securitate nu a reuşit încă să se pună de acord în privinţa adoptării unui text, în pofida mai multor încercări. Blocajul este cauzat în special de disensiunile dintre SUA şi China cu privire la originea virusului, pe care Washingtonul vrea să-l evidenţieze.

 

China şi Rusia, membri permanenţi cu drept de veto sunt de asemenea reticente în privinţa sesizării Consiliului de Securitate, responsabil de pacea şi securitatea mondială, într-un dosar ce ţine până acum, în esenţă, de domeniile sanitar şi economic.

 

Comentarii