Ştiri

Sursa imaginii: bbc.com

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Internaţional

24 Noi. 2020 / 11:24

COVID-19 în lume: Numărul contaminărilor este în continuă creştere

Marea Britanie iese din carantină şi revine la restricţii impuse local în funcţie de rata de infectare. Şi regiunea Catalonia scapă de lockdown, iar localurile primesc din nou clienţi. Germania însă abia face faţă pandemiei, numărul contaminărilor este în creştere, iar autorităţile se gândesc la noi măsuri de restricţie. Italia a depăşit pragul de 50 de mii de decese, relatează Moldova 1.

Din 2 decembrie, în Marea Britanie se redeschid magazinele şi sălile de sport, iar serviciile religioase şi căsătoriile se vor putea relua. Locuitorii se vor putea aduna în număr de maximum şase. Totuşi, şeful guvernului a avertizat că restricţiile vor rămâne în vigoare timp de mai multe luni.

„Trebuie să rezistăm virusului până când depistarea şi vaccinurile vin în ajutorul nostru şi reduc necesitatea restricţiilor”, a subliniat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

După 40 de zile de restricţii, terasele din Barcelona primesc din nou clienţi. Barurile, restaurantele şi cafenelele au fost redeschise în regiunea Catalonia.

„Această masă este pentru o persoană, următoarea o lăsăm liberă pentru a păstra distanţa”, a spus o proprietară a unui bar.

„În fiecare zi îmi comandam mîncare de aici, acum însă aş putea să vin şi să îmi rezervez o masă”, spune un vizitator.

Interdicţia de deplasare pe timpul nopţii a rămas însă în vigoare, iar o serie de restricţii stricte continuă să se aplice în restul Spaniei.

În Germania, valul doi al pandemiei ia amploare, iar un set de restricţii ar putea fi anunţat săptămâna aceasta. În şcoli, copiii vor trebui să poarte mască de protecţie atât în clasă, cât şi pe terenul de sport. Deşi nu par încântaţi, elevii spun că sunt gata să se conformeze, doar pentru a nu reveni la orele online.

„Prefer să fiu la şcoală pentru ca profesorii să îmi răspundă la toate întrebările pe care le am. De asemenea, îmi pot vedea prietenii”;

„Nu mă deranjează că port masca. După ore o schimb. Astfel îi protejez pe cei din jur”, spun elevii.

Nici în Italia valul al doilea al pandemiei nu se lasă controlat. În peninsulă a fost depăşit pragul de 50.000 de decese asociate maladiei COVID-19.

Ucraina a înregistrat un nou record de contaminări - peste 12 mii în ultimele 24 de ore.

Şi Rusia anunţă o cifră ameţitoare - peste 24 de mii de noi cazuri. În spitale este o lipsă acută de medici, dar şi de locuri.

Situaţia este disperată şi peste ocean, unde sute de persoane decedate din cauza COVID stau în camioanele frigorifice de la morgă. Pentru o parte din victime, familiile nu au bani de înmormântare. Alţii însă nu au fost revendicaţi de luni bune.

Comentarii