Ştiri

Sursa imaginii: bbc.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

04 Apr. 2020 / 15:11

COVID-19 în lume

Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în întreaga lume. Astfel, ţările care au înregistrat cele mai numeroase decese în ultimele 24 de ore sunt Franţa, cu 1.120 de noi cazuri, Statele Unite cu 1092 şi Spania - 932. Statisticile mai arată că peste un milion de cazuri de infecţie au fost oficial diagnosticate în 188 de ţări de la începutul epidemiei. În Romania, au fost înregistrate peste 3.180 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar 116 persoane au decedat, relatează Moldova 1.

15 mii de amenzi au fost aplicate de poliţişti la Napoli, Genova şi Roma, după ce mii de italieni au ieşit pe străzi, deşi e interzis. Chiar dacă sudul Italiei nu a fost lovit la fel de grav de pandemie ca nordul peninsulei, zona se află legal în carantină. Localnicii ar trebui să iasă din case doar pentru aprovizionarea cu alimente şi medicamente, sau pentru alte motive întemeiate prevăzute în decretele guvernamentale.

Alături de Italia, Spania este a doua cea mai grav afectată ţară din Europa, cu peste 119 de cazuri înregistrate şi aproape 11 mii de decese. Astfel, în semn de solidaritate cu Spania, în această perioadă de grea încercare în lupta cu noul coronavirus, administraţia Prezidenţială din România a iluminat, Palatul Cotroceni în culorile drapelului spaniol.

De alta parte, Germania continua sa aiba un număr comparativ mic de decese si poate deveni campioană a cantităţii de teste efectuate,care se ridica săptămânal, până la 500 de mii. Totusi si in aceasta tara au loc periodic derogari de la interdictia privind adunările publice. Aproximativ 300 de persoane adunate în faţa unei moschei din Berlin, au fost convinse cu greu de oamenii legii să păstreze distanţa. Conducerea moscheii a dat asigurări poliţiei că va insista din nou pe reţelele de socializare ca oamenii sa nu răspundă personal chemării la rugăciune. Pentru a-şi restabili economia, Germania planifica să introducă aşa-zisele paşapoarte de imunitate, pentru a afla câţi oameni sunt deja imuni la virus. Astfel, aceste persoane vor fi scutite de restricţiile zilnice şi vor putea reveni la şcoală sau serviciu.

Şi Guvernul Marii Britanii intenţionează să supravegheze minuţios evoluţia şi amploarea pe care o capătă virusul COVID-19 pe teritoriul ţării. Potrivit unei noi decizii, vor fi cumpărate 3,5 milioane de teste, care vor putea fi comandate online sau cumpărate în farmacii, pentru că locuitorii să le aplice singuri, acasă.

Între timp, în SUA autorităţile recomandă populaţiei să-şi acopere faţă cu măşti. Noile recomandări sunt contrare sfaturilor iniţiale precum că folosirea măştilor nu este necesară pentru persoanele sănătoase. Donald Trump a declarat însă că recomandările, care au venit după o săptămână de deliberări aprinse în interiorul Casei Albe, sunt voluntare şi că el nu le va aplica.

„Recomandăm acoperirea feţei cu material medical, ca o măsură suplimentară voluntară de sănătate publică. Deci este voluntar. Au sugerat pentru o perioadă de timp. Dacă oamenii doresc să poarte măşti, pot să o facă. Dacă doresc să folosească eşarfe, pe care cei mai mulţi le au în casă, pot să facă şi asta”, a declarat preşedintele SUA, Donald TRump.

Potrivit datelor oficiale, in Statele Unite ale Americii au fost înregistrate aproximativ 280 de mii de cazuri de infectare, iar virusul a răpus viaţa a peste 7400 de oameni.

 

Comentarii