Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

02 Apr. 2020 / 12:20

COVID-19: Mii de victime înregistrate la nivel mondial

Încă o zi cu mii de victime înregistrate la nivel mondial de Covid-19. În Europa Italia, Spania, dar mai nou şi Franţa anunţă bilanţuri sumbre la fiecare 24 de ore. Autorităţile de la Roma au raportat peste 700 de decese, o scădere uşoară faţă de ziua precedent, în peninsula Iberică sunt peste 800, iar în Franţa mai mult de 500 de oameni au decedat. Şi Statele Unite au trecut prin cele mai negre 24 de ore de la începutul crizei cu 884 de decese şi peste 25.000 de noi cazuri. În ţara vecină, România numărul morţilor a ajuns la 92, iar cel al îmbolnăvirilor la 2460, alte 252 de persoane s-au vindecat, relatează Moldova 1.

În România pe lista celor infectaţi cu COVID-19 sunt peste 350 de medici, asistente şi infirmiere. Cei din spitale reclamă proasta organizare şi lipsa măsurilor de protecţie, iar din acest motiv sunt demisii în serie ale cadrelor medicale la Spitalul Judeţean din Arad, Orăştie, Mioveni şi Timişoara.

Spania doboară record după record la numărul de decese în ultimele 24 de ore.Firmele de servicii funerare nu mai fac faţă, iar din acest motiv, dar şi pentru a împiedica răspîndirea coronavirusului nu mai organizează ceremonii.

„Familiile înţeleg cu greu situaţia, dar acceptă acest lucru din cauza circumstanţelor în care ne află”, a menţionat Alfredo Gozalvez, secretar genral al serviciilor funerare.

„Zilnic avem câte 150 de înmormântări faţă de 50-60. Crematoriile sunt la capacitate maximă”, a spus Maria Inmaculada Sanz, purtător de cuvânt, Madrid.

Totodată autorităţile au blocat preţurile serviciilor funerare, după ce unele companii cereau şi peste 2.000 de euro.

Italia speră să fi lăsat în urmă ce a fost mai rău. Miercuri, numărul cazurilor noi a fost în uşoară creştere, dar cel al deceselor a fost cel mai scăzut din ultima săptămână. Totodată creşte şi numărul vindecărilor.

„Atunci cînd eşti conectat la aparat, te simţi fără suflare şi înţelegi că poate fi ultima ta respiraţie. Suferinţa din jur este îngrozitoare, auzi oameni care strică după ajutor. Primul lucru pe care îl voi face când voi ajunge acasă va fi să-mi îmbrăţişez familia”, a spus Graziella Sonzonni, pacientă COVID-19.

Franţa a devenit miercuri cea de-a patra ţară care a depăşit pragul de 4.000 de decese provocate de coronavirus. La Paris pentru a nu supraâncărca spitalele, pacienţii sunt mutaţi cu trenul în alte regiuni din ţară. Guvernul le-a cerut oamenilor să rămână în casele lor, până cel puţin pe 15 aprilie.

„Cel mai probabil încetarea restricţiilor va fi făcută treptat, nu dintr-o dată în anumite regiuni şi pentru anumite categorii de persoane”, a declarat Edouard Philippe, prmierul francez.

Germania prelungeşte restricţiile de circulaţie până după Paşte, anunţul a fost făcut chiar de Angela Merkel, aflată în carantină, printr-un mesaj telefonic.

„Vom extinde măsurile de distanţare socială introduse luna trecută până după 19 aprilie după care vom reevalua situaţia după Paşte. Ştim că o pandemie nu ţine seama de sărbători, asa că evitaţi călătoriile”, a menţionat Angela Merkel.

Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor a crescut simţitor în ultima perioadă, Germania a preluat peste 100 de bolnavi din Franţa, Italia şi Olanda şi urmează să facă acest lucru şi pentru alţi 80 de pacienţi din statele UE. Bilanţul morţilor, dar şi al îmbolnăvirilor a escaladat în Marea Britanie din acest motiv au început să fie ridicate tot mai multe spitale improvizate, iar Prinţul Charles, depistat pozitiv săptămâna trecută, a fost declarat vindecat şi a ieşit din izolare.

„Este o experienţă ciudată, frustrantă şi adesea deranjantă, în care prezenţa familiei şi a prietenilor nu mai este posibilă, iar structurile normale ale vieţii sunt înlăturate brusc”, a spus Prinţul Charles al Marii Britanii.

Sfântul Sinod, forul suprem al Bisericii Ortodoxe a Greciei, a anunţat că bisericile vor rămâne închise pe toată durata sărbătorilor de Paşti, cea mai mare sărbătoare a creştinilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Totodată Biserica Ortodoxă i-a invitat pe credincioşi să se roage acasă la ei şi a dat asigurări că va putea transmite Sfânta Liturghie folosind mijloacele oferite de noile tehnologii.

Peste Ocean, în Statele Unite numărul deceselor a crescut cu 25% într-o singură zi. Printre ultimele victime se numără şi un bebeluş de şase săptămâni.

„Bebelusul este una dintre cele mai tinere victime din întreaga lume a COVID-19. Trebuie să înţelegeţi că nimeni nu este protejat de acest virus”, a menţionat Ned Lamont, Guvernatorul statului.

Totodată sunt 200.000 de cazuri de coronavirus înregistrate, iar New Yorkul este epicentrul pandemiei americane. În acelaşi timp alte patru state din SUA au impus măsuri stricte de izolare la domiciliu.

Rusia a sărit în ajutorul Statelor Unite şi a trimis un avion cu ajutoare medicale. În prezent în lume se lucrează la peste 20 de vaccinuri anti- coronavirus, iar primul tratament ar putea fi gata peste 18 luni, unii experţi însă cred că acest lucru s-au putea întâmpla şi mai devreme.

 

Comentarii