Ştiri

Sursa imaginii: digi24.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

28 Noi. 2019 / 19:04

Creşte numărul victimelor în urma cutremurului din Albania

Bilanţul cutremurului de 6,4 din Albania a ajuns la cel puţin 40 de morţi. Echipele de intervenţie au recuperat zece cadavre de sub dărâmături. Continuă eforturile de salvare a oamenilor prinşi sub clădirile prăbuşite în ultimele trei zile, după o serie incredibilă de cutremure - numărul a depăşit 650. O nouă replică - de 4,6 s-a înregistrat aseară. Printre cei care caută în grămezile de moloz se află şi 52 de salvatori români - efortul lor a fost lăudat de preşedintele Albaniei, scrie Digi24.ro.

Pompierii români încercau să scoată două victime, de sub ruinele unei case din oraşul Durres, în momentul în care a urmat cea mai puternică replică a seismului: magnitudinea a fost de 5,6. Toţi oamenii au fugit în locuri cât mai sigure. Astfel de episoade au fost cu zecile, după cutremurul de 6,4 care a lovit Albania marţi dimineaţă.

Salvatorii români au fost ajutaţi de patru câini special antrenaţi - doi trimişi de Clubul Câinilor Utilitari.

„Toţi câinii implicaţi în căutare dau nişte indicaţii aproximative pe care colegii noştri pompieri trebuie să le urmeze. Ei dau nişte indicaţii, dar e greu să se pună pe o semnalizare clară, pentru că e departe, dar mergem”, a spus Romică Chiţoi, voluntar Clubul Câinilor Utilitari.

După ce a trecut panica, militarii români şi-au reluat misiunea. Au montat inclusiv o tiroliană care să permită transportul mai rapid al victimelor.

La locul tragediei a ajuns şi preşedintele Albaniei, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul oferit de ţara noastră.

„Toată lumea ştie că România ajută Albania în aceste momente critice, sunt specializaţi în salvare şi fac tot ce pot pentru a ne ajuta să găsim oameni sub clădirile prăbuşite. Îi suntem recunoscători României pentru această reacţie rapidă şi pentru ajutorul profesionist”, a declarat preşedintele Albaniei, Ilir Meta.

România a trimis în Albania cel mai consistent ajutor dintre toate ţările şi asta în mai puţin de 24 de ore - au intervenit 52 de salvatori profesionişti, în condiţiile în care Albania are doar 50 de pompieri pregătiţi pentru astfel de misiuni.

Comentarii