Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

26 Iun. 2020 / 12:40

Creştere alarmantă a cazurilor de COVID-19 în Europa

Unsprezece state din Europa, printre care şi Republica Moldova, se confruntă cu o creştere alarmantă a infectărilor cu noul Coronavirus, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii OMS spun că dacă acest val nu va fi controlat de autorităţile fiecărei ţări, sistemele medicale vor ceda. La nivel mondial, până acum sunt 9,7 milioane de îmbolnăviri şi peste 490 de mii de decese, informează Moldova 1.

Astfel, Suedia, Republica Moldova, Ucraina, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia-Herţegovina, Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Armenia şi Kosovo sunt cele mai afectate ţări în acest moment de pe continentul European.

 „Treizeci de ţări au fost afectate de o creştere a noilor cazuri de Coronavirus în cursul ultimelor două săptămâni. În 11 dintre acestea, accelerarea transmiterii este semnificativă şi, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate la capătul prăpastiei încă o dată în Europa", a spus Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS.

Pentru a stopa răspândirea Coronavirusului, multe ţări revin la măsurile stricte. Din 1 iulie, 19 cartiere de la periferia Lisabonei vor reintra în carantină. Locuitorii vor putea ieşi din case doar pentru a merge la lucru, la cumpărături sau pentru a procura medicamente.

„Măsura va fi valabilă cel puţin două săptămâni. Suntem conştienţi că situaţia e gravă şi din acest motiv facem teste pentru a găsi cazurile de infectare şi a le izola rapid”, a specificat Antonia Costa, premierul Portugaliei.

În Germania, două districte au impus carantină din cauza îmbolnăvirilor de la cel mai mare abator din ţară. Localnicii sunt supăraţi şi au luat cu asalt centrele de testare pentru a obţine un certificat care să ateste că nu sunt contaminaţi şi astfel să poată călători.

 „Sunt aici pentru că vreau să merg în vacanţă în Croaţia. La graniţă s-ar putea să ni se ceară acest certificat care să confirme că nu am Coronavirus ”, a spus un om.

Italia a trimis armata să închidă o "zonă roşie" de lângă Napoli, unde zeci de rezidenţi străini infectaţi cu noul Coronavirus au încercat să fugă din carantină. Aproape 700 de persoane, în majoritate cetăţeni bulgari, au primit ordin să nu-şi părăsească locuinţele din cauza suspiciunilor de contaminare cu noul Coronavirus.

În mai multe orăşele din Danemarca s-au înmulţit cazurile de COVID-19 în şcoli şi în cămine de bătrâni. De sâmbătă, însă, această ţară va ridica restricţiile de călătorie pentru majoritatea statelor europene. Irlanda trece de luni într-o nouă fază de relaxare a măsurilor restrictive, însă purtarea măştii va deveni obligatorie în mijloacele de transport, magazine şi restaurante.

„De asemenea, am decis să începem din 9 iulie ridicarea restricţiilor de călătorie între Irlanda şi anumite ţări. Acum, responsabilitatea fiecăruia va fi mai importantă ca niciodată", a declarat Leo Varadkar, premierul Irlandei.

Peste ocean, numărul zilnic de îmbolnăviri explodează. Mai mult de 40 de mii de americani au fost testaţi pozitiv într-o singură zi. Majoritatea statelor federale au anunţat că nu vor mai ridica restricţiile, iar izolarea ar putea reveni.

 

Comentarii