Ştiri

Sursa imaginii: news.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

18 Feb. 2020 / 12:30

China: Directorul unui spital din Wuhan a murit din cauza virusului Covid-19

Directorul unui spital din Wuhan, epicentrul îmbolnăvirilor cu coronavirus, a murit din cauza infectării cu Covid-19. Decesul survine în contextul în care sute de doctori aflaţi în zonă s-au îmbolnăvit, în timp ce-şi făceau meseria. La nivel mondial bilanţul a ajuns la aproape 1900 de morţi, iar al celor infectaţi la 72 de mii, relatează Moldova 1.

Liu Zhiming, directorul unui spital din Wuhan, era neurochirurg şi a decedat în această dimineaţă din cauza noului coronavirus. China a raportat săptămâna trecută că peste 1.700 de lucrători medicali au fost infectaţi, dintre care cel puţin şase au murit. Mulţi medici povestesc că sunt nevoiţi să muncească până la epuizare. Un doctor a fost filmat cum s-a prăbuşit la pământ de mai multe ori şi chiar şi-a pierdut cunoştinţa.

După ce a primit îngrijiri medicale, el a insistat să lucreze în ziua următoare. Atât numărul cazurilor noi de infecţie, cât şi cel al deceselor au înregistrat o scădere uşoară în comparaţie cu zilele trecute. Lucru confirmat şi de Organizaţia Mondială a Sănătaţii care însă a precizat că este prea devreme pentru a spune dacă declinul va continua.

„Tendinţele se pot schimba pe măsură ce creşte numărul îmbolnăvirilor în alte ţări. Este prea devreme pentru a putea spune dacă declinul raportat va continua. Se pare totuşi că Covid-19 nu este la fel de mortal ca şi alte coronavirusuri”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS.

Autorităţile medicale din China au anunţat în acelaşi timp că aproape 13 mii de pacienţi au fost vindecaţi şi au părăsit spitalul. Medicii însă le-au cerut persoanelor vindecate de coronavirus să doneze sânge, din care se va extrage eşantioane de plasmă ce vor fi utilizate pentru îngrijirea bolnavilor aflaţi încă în stare gravă.

 „Aş vrea să le cer acelora care s-au vindecat deja să doneze plasmă. Acţionând astfel, ei vor readuce speranţa în sufletele bolnavilor care sunt încă afectaţi”, a spus Guo Yanhong, directorul adjunct a Comisiei Naţionale de Sănătate.

Iar pasagerii de pe nava de croazieră Diamond Pricess care nu prezintă semne de boală vor putea ieşi  mâine din carantină, iar unul din cei trei moldoveni aflaţi pe vas vrea să revină acasă. Responsabilii de la noi susţin că încearcă să ajungă la o înţelegere cu autorităţile nipone. La bord se mai află 23 de ucraineni şi 17 români dintre care unul este infectat, însă starea lui este satisfăcătoare. Autorităţile de la Kiev au anunţat că deocamdată nu-şi vor evacua cetăţenii de pe vas însă au trimis un avion în Wuhan pentru ai aduce în ţară pe cei 49 de cetăţeni aflaţi în epicentrul epidemiei.

Comentarii