Ştiri

Sursa imaginii: realitatea.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

28 Ian. 2020 / 16:14

Epidemie de gripă, în ţările vecine

A fost declarată epidemia de gripă în Bulgaria. Şcolile din Sofia au fost închise până pe 6 februarie. Şi în oraşul ucrainean Odesa instituţiile de învăţământ sunt închise, iar spitalele supraaglomerate. În România numărul persoanelor care au murit din cauza gripei până în prezent a ajuns la şase, relatează Moldova 1.

În ţara vecină gripa sezonieră evoluează de la o zi la alta. Mai multe şcoli şi grădiniţe sunt parţial închise.

„Dacă este un pericol pentru ei să se suspende, cursurile se pot recupera, sunt totuşi copii. Decât să facem să se îmbolnăvească toţi copii mai bine stă unul acasă e mai bine”, au declarat oamenii.

Temători, părinţii fac cozi la unităţile de primiri urgenţe. Doar în Bucureşti au fost raportate aproape o mie de îmbolnăviri

„Facem apel la populaţie să ia legătura u medical de familie pentru cazurile cu febră, pentru virozele sezoniere să se adreseze în primul rând medicului de familie pentru a primi tratament adecvat”, a declarat directorul serviciului de ambulanţă, Alis Grasu.

Şcolile din Odesa au fost închise pentru două săptămâni din cauza epidemiei de gripă. Autorităţile locale iau în calcul şi închiderea grădiniţelor în cazul în care peste 20 la sută din copii se vor îmbolnăvi. Spitalele au toate paturile ocupate, iar policlinicile lucrează şi în weekend. Iar la Sofia toate cele 273 de şcoli au fost închise şi alte zeci de instituţii de învăţământ din întreaga ţară şi-au suspendat cursurile până pe 6 februarie.

„În ultimele zile, numărul cazurilor de gripă şi de afecţiuni respiratorii s-a triplat. În acest an, gripa se răspândeşte mai ales în rândul copiilor de la zero la 4 ani şi de la 5 la 14 ani”, a declarat inspectoratul sanitar regional, Vaselka Moncheva.

Spitalele au anulat orele de vizită din cauza gripei. Şi intervenţiile chirurgicale au fost amânate, iar oamenilor li se cere să nu vină la clinici şi spitale decât în cazuri urgente.

 

Comentarii