Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

20 Mai 2020 / 14:13

Europa de Est, afectată de cea mai gravă secetă din ultimul secol

Seceta care pârjoleşte statele din estul Uniunii Europene (UE) devastează recoltele şi agravează ceea ce se aşteaptă a fi cea mai gravă recesiune economică pe care o va traversa regiunea, de la căderea comunismului. În unele părţi din România şi Polonia este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Această secetă a dat naştere la semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii alimentare într-o regiune cu amintiri dureroase cu privire la lipsuri alimentare în regimurile totalitare, după problemele recente cu asigurarea medicamentelor şi echipamentelor medicale de protecţie împotriva Coronavirusului, scrie profit.ro.

„Acesta va deveni un subiect important. Coronavirusul a arătat că suntem dependenţi de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poţi să începi să îţi produci singur echipamentele medicale, dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgenţă”, spune Martin Pycha, preşedintele Asociaţiei Agricole din Cehia.

În România, oamenii au golit rafturile magazinelor de produse alimentare atunci când Guvernul a introdus carantina. Apoi a venit seceta, iar cel de-al doilea exportator de grâu din UE a prognozat că recolta de grâu ar putea coborî la jumătate faţă de o medie de nouă milioane de tone pe an. Acest lucru a determinat Guvernul de la Bucureşti să interzică exportul de grâu spre alte destinaţii decât UE, ceea ce a provocat o undă de şoc pe pieţele globale şi critici din partea Comisiei Europene. O săptămână mai târziu, Bucureştiul a renunţat la interdicţie. Cu toate acestea, impactul dublu venit din partea virusului şi a secetei a adus din nou agricultura în centrul politicii europene.

Statele UE din est au evitat numărul mare de decese din cauza COVID-19, graţie introducerii rapide a carantinei, astfel ca preşedintele Cehiei, Milos Zeman, să declare că seceta este o problemă mai gravă Coronavirusului. Preşedintele Cehiei a cerut Guvernului condus de premierul Andrej Babis să construiască mai multe rezervoare pentru apă.

În Polonia, ţară cu peste două milioane de fermieri, recolta de cereale ar urma să scadă cu peste 8% în acest an, potrivit Institutului pentru Agricultură şi Alimentaţie de la Varşovia. Această situaţie a determinat autorităţile poloneze să ceară ca o parte mai mare din bugetul UE pentru 2021-2027 să fie alocată fermierilor, o propunere care se va lovi de obstacole, având în vedere că agricultura este deja cel mai mare beneficiar al bugetului european.

Precizăm că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova a anunţat, zilele trecute, că în raioanele Floreşti şi Şoldăneşti, o treime din totalul de suprafeţe agricole sunt afectate de secetă. O evaluare a consecinţelor secetei la nivelul întregii ţări este încă în proces de realizare.

 

Comentarii