Ştiri

Sursa imaginii: antena3.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

25 Iun. 2020 / 16:56

Europa între caniculă, ploi şi vijelii

Spania, Franţa şi Marea Britanie se confruntă cu un val de aer cald, în timp ce estul şi centrul continentului sunt răvăşite de ploi torenţiale, urmate de inundaţii distrugătoare. Viiturile au luat şi viaţa mai multor oameni, relatează Mesager.

Vestul Ucrainei este acoperit de ape, iar sute de localităţi sunt grav afectate. Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa. Oamenii sunt în pragul disperării, viiturile le-au distrus locuinţele, terenurile agricole şi le-au ucis animalele.

Şi în România ploile torenţiale au produs inundaţii în zeci de localităţi din 19 judeţe. Sute de case, curţi şi subsoluri au fost inundate. Trei persoane au decedat, fiind luate de viituri.

Totodată, vântul puternic a doborât stâlpi de electricitate şi copaci. Râul Prut a depăşit cu aproape doi metri cota de pericol, iar zeci de case sunt sub ameninţarea apei.

După Cehia şi Polonia, furtunile au făcut prăpăd în Serbia şi Bosnia. Guvernul a decretat stare de urgenţă în mai multe regiuni, din cauza distrugerilor provocate de ploi.

Şi în Bosnia, precipitaţiile au provocat inundaţii şi alunecări de teren. În acelaşi timp, în estul Europei este caniculă. Temperaturile sunt mai mari cu aproape 20 grade Celsius faţă de valorile normale pentru această perioadă a anului. Oamenii au luat cu asalt plajele şi piscinele şi au uitat de distanţarea fizică.

În Franta, termomerele au indicat peste 37 de grade în unele oraşe, peste 40 de grade sunt şi în sudul Spaniei, iar în Marea Britanie maximele ating 34 de garde Celsius - un record pentru aceasta lună.

Comentarii