Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

28 Mar. 2020 / 17:32

Europol: Numărul infracţiunilor a crescut rapid în timpul pandemiei de COVID-19

Numărul infracţiunilor a crescut rapid în timpul pandemiei de COVID-19, avertizează Europol. Anchetatorii au identificat o înmulţire a cazurilor de infracţiuni cibernetice, fraude, furturi şi falsificări. În Italia de exemplu infracţiunile au scăzut, cu peste 60%, în schimb sunt în creştere tentativele de racolare online a minorilor, relatează Moldova 1.

Europol avertizează că pe timp de pandemie infractorii profită de cererea fără precedent de produse sanitare şi scot la vînzare  articole contrafăcute, printre care măşti de protecţie, geluri dezinfectante şi medicamente.  A crescut simţilor şi infracţunile cibernetice, mai ales având în vedere că mulţi oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date şi reţelele pot fi mai puţin sigure. Totodată, Europol anticipează o creştere rapidă a cazurilor de fraudă.

În Italia însă infracţiunile  au scăzut cu 64% în primele 22 de zile ale lunii martie 2020 faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Au scăzut toate tipurile de infracţiuni, începând cu criminalitatea stradală, dar nu şi infracţiunile informatice şi, în special, solicitarea online a minorilor.

Pedofilii profită că majoritatea copiilor izolaţi in casă stau în faţa calculatorului şi folosesc reţelele sociale pentru identificarea victimelor. Sunt în creştere şi tentativele de înşelătorie electronică, respectiv strângerile false de fonduri. În schimb, violenţele în familii s-au redus cu 43,6 la sută.

Comentarii