Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Internaţional

14 Mai 2019 / 12:42

Federica Mogherini: Parteneriatul Estic a permis aprofundarea integrării economice şi intensificarea cooperării politice

Parteneriatul Estic a permis aprofundarea integrării economice şi intensificarea cooperării politice. Declaraţia a fost făcută după o reuniune la nivel ministerial, de Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, relatează Moldova 1.

„În Uniunea Europeană, apreciem enorm Parteneriatul Estic. În pofida dificultăţilor şi problemelor cu care încă ne confruntăm în regiune, parteneriatul nostru a reuşit să avanseze activităţile comune la nivel comercial, al dezvoltării economice, în materie de drepturile omului, în privinţa rolului societăţii civile, liberalizării vizelor şi în multe alte domenii”, a declarat şefa diplomaţiei europene.

Miniştrii de Externe din statele UE precum şi din statele Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina s-au reunit luni, la zece ani de la iniţierea Parteneriatului Estic.

Astăzi la Bruxelles se desfăşoară o conferinţă de nivel înalt dedicată celor 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic. La eveniment participă şefi de stat sau de guvern ai ţărilor partenere, miniştri de externe ai statelor membre ale UE, reprezentanţi ai societăţii civile, lideri ai comunităţii de afaceri, tineri şi jurnalişti din 34 de ţări. Participanţii discută despre modul în care a evoluat parteneriatul în primul deceniu şi viitorul Parteneriatului Estic.

Republica Moldova este reprezentată de o delegaţie condusă de prim-ministrul în exerciţiu Pavel Filip.

Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Comentarii

Citeste si ...

Evoluţiile politice din Republica Moldova, discutate la Bruxelles

Ştiri / Politic

14 Mai 2019 / 09:32

Evoluţiile politice din Republica Moldova, discutate la Bruxelles

UE va elabora o viziune comună cu privire la viitorul cooperării în cadrul Parteneriatului Estic

Ştiri / Politic

13 Mai 2019 / 19:15

UE va elabora o viziune comună cu privire la viitorul cooperării în cadrul Parteneriatului Estic