Ştiri

Sursa imaginii: românia-actualitati.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Internaţional

06 Dec. 2019 / 13:01

Franţa: A doua zi de grevă generală

A doua zi de grevă generală în Franţa. Traficul feroviar şi aerian este cel mai afectat. Adunaţi pe străzi cu miile oamenii speră să îl determine pe Emmanuel Macron să renunţe la reformarea sistemului de pensii, relatează Moldova 1.

Drumuri blocate, linii de metrou închise, zboruri anulate, şcoli şi instituţii publice care activează după un regim special. Aceasta este consecinţa celei mai ample greve din ultimii 24 de ani.

„Politicienii au pensii foarte mari spre deosebire de majoritatea francezilor. Preşedintele ţării care are un mandat de cinci ani, se poate pensiona la vârsta de 45 de ani, lucru pe care sper să îl facă”. „Nu avem ore din cauza grevei, nu vreau ca vârsta de pensionare să crească, mi-aş dori ca în viitor pensiile să fie bine plătite ca şi acum”. „Greva generală vine după ce Emmanuel Macron a anunţat că vrea să introducă un sistem universal de pensii, care ar putea să le aducă venituri mai mici unor categorii de pensionari”. „Reforma are un impact asupra tuturor angajaţilor, vom pierde mulţi bani, deci suntem împotriva acestei reforme şi dorim retragerea acesteia”. „Dacă protestele vor continua, Guvernul va trebui să se retragă”, au spus manifestanţii.

Mişcarea de protest nu a fost lipsită de ciocniri violente. Îmbrăcaţi în negru, cu feţele acoperite, mai mulţi manifestanţi au atacat poliţiştii şi jurnaliştii în Paris.

Protestatarii au distrus vitrinele magazinelor şi au incendiat mai multe tomberoane. Ca să îi oprească, agenţii au ripostat cu gaze lacrimogene. În urma ciocnirilor violente, zeci de manifestanţi au ajuns în arest.

Comentarii