Ştiri

Sursa imaginii: radiocluj.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

09 Feb. 2019 / 14:37

Grecia, prima ţară care ratifică Acordul de aderare al Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică

Grecia a devenit prima ţară care ratifică Acordul de aderare al Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică, după ani de zile în care s-a opus. Acesta este ultima etapă a Acordului greco-macedonean asupra schimbării numelui micului stat vecin din Balcani, relatează Moldova 1.

Parlamentul de la Atena a votat pentru ratificarea „protocolului privind aderarea la NATO a Macedoniei de Nord”, cu 153 de voturi pentru, 140 contra şi o abţinere.

„Doresc să urez bun venit Macedoniei de Nord, o ţară prietenă a Greciei, o ţară care trebuie să fie un aliat în eforturile noastre pentru a instala securitatea, stabilitatea şi pacea în regiune. Istoria ne va judeca. Cred că ne-am îndeplinit datoria patriotică”, a declarat prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.

Ambasadorii celor 29 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice au semnat miercuri Protocolul de aderare a Macedoniei la Alianţa Nord-Atlantică. În conformitate cu normele Alianţei NATO, statutul de membru al Macedoniei trebuie să fie ratificat de fiecare stat membru. Aderarea Macedoniei la UE şi NATO a fost blocată de Grecia, care a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.

Comentarii