Ştiri

Sursa imaginii: publika

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Internaţional

25 Aug. 2019 / 19:30

În Franţa continuă summitul G7

La Biarritz, în Franţa, continuă summitul de trei zile al Grupului principalelor şapte ţări industrializate din lume şi este de aşteptat ca discuţiile să se concentreze pe războaiele comerciale, în primul rând cel dintre Statele Unite şi China. Sâmbătă seară, în deschiderea summitului, s-a discutat şi propunerea preşedintelui Donald Trump de a reprimi Rusia în acest grup, din care a fost exclusă după anexarea abuzivă, în 2014, a peninsulei Crimeea. Propunerea este pentru moment respinsă de aliaţii europeni ai Statelor Unite şi de UE, care arată că Rusia nu a făcut nimic în toţi aceşti ani pentru a schimba situaţia, relatează Mesager.

Summit-ul de la Biarritz se desfăşoară pe fondul incendiilor forestiere din Amazon, un război comercial înrăutăţit între China şi Statele Unite şi dezacordurile asupra mai multor probleme globale. Toate acestea pot sa dezbine si mai mult cele şapte ţări, care încearcă acum să dezvolte o poziţie comună, relatează Mesager. 

„Arderea pădurilor tropicale amazoniene este un alt fapt deprimant al timpului nostru. Desigur, susţinem acordul UE-Mercosur, care se referă şi la protecţia climei şi a mediului. Dar este dificil să ne imaginăm un proces lin al ratificării sale de către ţările europene, în timp ce guvernul brazilian permite distrugerea plămânilor verzi de pe planeta Pământ”, a spus preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Primul ministru britanic Boris Johnson intenţionează să discute la summit nu doar problemele „Brexit-ului”, dar şi starea comerţului mondial. Şeful Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat speranţa că Boris Johnson nu ar dori să intre în istorie ca „domnul fără acord”.

„Sunt foarte preocupat de ceea ce se întâmplă, de aceste creşteri ale protecţionismului şi îndatoririlor, care se întâmplă în faţa ochilor noştri. Marea Britanie încearcă să fie o ţară liberă deschisă, orientată spre viitor, şi vom merge mai departe în această direcţie, deoarece cred că acest lucru este bun pentru întreaga lume”, a spus premierul Marii Britanii, Boris Jonson.

După ce s-a întâlnit cu preşedintele american Donald Trump în timpul unui prânz de lucru, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a menţionat că:

„Tensiunea - şi mai ales tensiunea în comerţ - este dăunătoare tuturor. Trebuie, de asemenea, să găsim noi modalităţi de a lansa într-adevăr economia, de a stimula creşterea acesteia”, a spus preşedintele Franţei, Emanuel Macron.

Ieri, in prima zi de summit, la doar 30 de kilometri de Biarritz, unde preşedintele Emmanuel Macron a găzduit liderii ţărilor participante la summit, a avut loc o manifestatie de protesc cu participarea anti-globaliştilor, anticapitaliştilor, vestelor galbene şi a naţionalistilor basci, care au reunit aproximativ 10 mii de oameni. Poliţiştii au lansat tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii. Aproximativ 70 de persoane au fost reţinute.

Comentarii