Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

10 Apr. 2020 / 14:30

În mai multe ţări din Europa este prelungită starea de urgenţă

Tot mai multe ţări din Europa prelungesc starea de urgenţă. Franţa şi Spania au anunţat deja acest lucru. Deşi Spania a trecut de 15.000 de morţi, scade numărul celor care s-au stins în ultimele 24 de ore - 655. Situaţia este dramatică în Regatul Unit, cu aproape 900 de morţi. Bilanţul deceselor este din nou în creştere în Italia - 610 persoane au decedat din cauza virusului. Statele Unite ale Americii rămîne în continuare cea mai afectată ţară din lum, alţi aproape două mii de oameni au pierit într-o singură zi. În ţara vecină, România, sunt în total 257 de morţi şi 5.202 cazuri confirmate, relatează Moldova 1.

România a anunţat emiterea Ordonanţei Militare cu numărul opt, care prevede printre altele interzicerea totală a exportului de cereale şi produse fabricate din acestea. În timp ce autorităţile iau măsuri tot mai dure, pe aeroportul din Cluj  aproape 1800 de români se înghesuie la îmbarcarea în avioanele care îi duc la muncă în Germania şi nu s-a mai ţinut cont de distanţa de siguranţă.

În Ucraina o celebră mănăstire ortodoxă din centrul Kievului, care a ignorat măsurile de combatere a noului tip de coronavirus, a devenit un focar de contaminare. Circa 30 de persoane care au participat la slujbe au fost infectate.

În Marea Britanie situaţia este tot mai dramatică şi ar putea fi cea mai lovită ţară europeană de coronavirus. Ca să evite acest scenariu negru, autorităţile pregătesc un program de testare în masă, iar militarii au început deja testarea cadrelor medicale. Un spital construit în nouă zile a început să primească pacienţi. Premierul britanic Boris Johnson, diagnosticat cu noul coronavirus, a ieşit joi seară de la terapie intensivă.

În Franţa sunt peste 12 mii de morţi, spitalele  sunt copleşite de numărul foarte mare de bolnavi. Autorităţile anunţă totuşi că numărul pacienţilor aflaţi la terapie intensivă este în scădere.

Premierul Spaniei a anunţat că starea de urgenţă din ţară va fi extinsă pentru a doua oară, până pe 26 aprilie, cel puţin. Aşa că spaniolii se pregătesc pentru Paştele catolic în izolare. Pandemia a dus la anularea numeroaselor procesiuni religioase care aveau loc în Săptămâna Mare.

Bilanţul deceselor este din nou în creştere în Italia, după ce a cunoscut scăderi în ultimele două zile. Această ţară se află pe primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul de decese.

Germania raportează tot mai multe cazuri de infectare. Şi în Statele Unite ale Americii sunt peste 16 mii de morţi. Cimitirele şi crematoriile nu mai fac faţă numărului uriaş de decese. La Chicago un depozit frigorific a fost transformat în morgă temporară. Incinta va putea primi până la 1.500 de trupuri. La New York sicriele sunt depuse în gropi comune, este vorba de cadavrele nerevendicate după 14 zile. În spitale continuă să se ducă o adevărată luptă pentru fiecare viaţă de om. Cu toate acestea, americanii se pot gândi la vacanţa de vară, susţine una dintre cele mai autorizate voci medicale de la Washington. De astăzi în mai multe state americane măştile devin obligatorii.

Comentarii