Ştiri

Sursa imaginii: cnn.com

Postat de: Svetlana Cojocaru

Ştiri / Internaţional

16 Apr. 2019 / 10:19

Incendiul devastator de la Catedrala Notre-Dame din Paris, în poze

Pericolul incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat. Comandantul Brigăzii de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că pompierii au reuşit să salveze în întregime structura edificiului, relatează Agerpres, cu referire la AFP.

„Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperişul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervenţiilor.

Incendiul masiv ce a afectat Catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit. Cauza dezastrului este încă necunoscută, iar autorităţile continuă ancheta.

Arhitectul-şef pentru monumente istorice a menţionat că, în mare parte, „comoara” e salvată. Astăzi se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă.

De asemenea, coroana de spini a Mântuitorului, un obiect extrem de important pentru catolici, care se găsea la Notre-Dame, a fost salvată, a anunţat rectorul Catedralei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că Notre-Dame va fi reconstruită.

Înscrisă în patrimoniul UNESCO din 1991, Notre-Dame de Paris era un simbol al arhitecturii gotice, vizitat de până la 14 milioane de turişti pe an. Fundaţia pentru Patrimoniu lansează de astăzi, 16 aprilie, o „colectă naţională” pentru reconstruirea catedralei. Miliardarul François-Henri Pinault a anunţat o donaţie de 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei.

poze preluate de pe site-ul cnn.com


Comentarii