Ştiri

Sursa imaginii: agerpres.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

11 Ian. 2020 / 09:20

Iranul recunoaşte că a doborât avionul ucrainean

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât „dintr-o eroare” avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prăbuşit miercuri lângă Teheran, prezentând scuze, dar arătând în acelaşi timp spre responsabilitatea „aventurismului american” în această tragedie, transmite AFP, citată de Agerpres.

Iranul regretă „profund” această prăbuşire, „o mare tragedie şi o eroare impardonabilă”, a declarat preşedintele iranian, Hassan Rouhani.

„Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi”, a transmis el pe Twitter.

Puţin mai devreme, ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif exprimase deja regrete, scuze şi condoleanţe, insistând însă că Washingtonul nu este străin de această dramă. „O eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american a dus la dezastru”, a scris el.

Javad Zarif făcea aluzie la tensiunea provocată de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă la Bagdad, la decizia preşedintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete împotriva unor baze din Irak unde erau staţionaţi militari americani.

Prima mărturisire fusese formulată de forţele armate iraniene, care au vorbit despre o eroare umană, explicând că aparatul de zbor a fost luat drept un avion ostil. „Responsabilul pentru această eroare va fi adus imediat în faţa justiţiei”, a indicat Statul Major iranian.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters.

Schimbarea de poziţie este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezminţise categoric teza, privilegiată de mai multe state, în special de Canada, conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.

„Avem informaţii din surse multiple, are indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană”, a declarat joi premierul canadian Justin Trudeau. „Poate că nu a fost intenţionat”, a adăugat el.

La rândul lor, Statele Unite au afirmat, prin secretarul de stat Mike Pompeo, că aparatul a fost doborât probabil de o rachetă iraniană.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare.

O înregistrare video de circa 20 de secunde, ce ar arăta momentul în care o rachetă loveşte aeronava, a fost difuzată intens pe reţelele sociale. În imagine se vede un obiect luminos care urcă rapid spre cer şi loveşte ceea ce pare a fi un avion.

În timp ce apelurile la aflarea adevărului se înmulţeau, Iranul a promis o anchetă transparentă şi că va face tot posibilul pentru a facilita misiunea ţărilor care au pierdut cetăţeni în tragedie, printre care Ucraina.

Ministru de externe canadian François-Philippe Champagne a anunţat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan şi Marea Britanie, care va vorbi „pe o singură voce” în favoarea unei anchete complete şi transparente.

Iranul a invitat compania Boeing, constructorul american al avionului, să participe la anchetă, precum şi pe americani, canadieni, francezi şi suedezi să observe metodele de lucru urmate de iranieni în investigaţie.

De la Moscova, un responsabil rus a invitat Iranul să tragă învăţăminte din această eroare. „Dacă descifrarea cutiilor negre şi lucrările anchetei nu dovedesc că armata iraniană a făcut aceasta în mod intenţionat şi nu există motive logice pentru aceasta, incidentul trebuie închis. Cu speranţa că vor fi trase învăţăminte şi se vor lua măsuri de către toate părţile”, a declarat sâmbătă preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului, Konstantin Kosaciov, citat de agenţia Interfax.

Comentarii