Ştiri

Sursa imaginii: agerpres.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

16 Feb. 2019 / 18:56

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre are nevoie de o prezenţă a NATO mai accentuată

Regiunea Mării Negre are nevoie de o prezenţă a NATO mai accentuată. Este mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis la cea de-a 55-a Conferinţă pentru Securitate de la München, relatează Mesager.

Klaus Iohannis participă la eveniment în calitate de preşedinte al ţării ce deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE). Mesajul lui vine, de asemenea, în contextul în care Rusia a cerut Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu pe care îl vede ca o ameninţare.

În alocuţiunea sa, Klaus Iohannis nu a descris situaţia din regiune drept una „stabilă şi sigură”, ci una „în continuă schimbare” şi care necesită un răspuns. Iohannis a mai menţionat că atât UE, cât şi Alianţa Nord-Atlantică vor continua să răspundă ameninţării ruseşti.

„România sprijină ferm o coeziune crescută pe Flancul Estic, între nordul şi sudul acestuia. Într-adevăr, regiunea Mării Negre, unde provocările la adresa mediului de securitate sunt în creştere, apar din ce în ce mai des provocări la adresa mediului de securitate, după cum am văzut recent, are nevoie de o prezenţă NATO mai accentuată”, a declarat Iohannis.

Reamintim că România a insistat încă de la debutul conflictului din Ucraina şi de la primele măsuri aliate faţă de zona de est a Alianţei ca această parte geografică a NATO să fie tratată în mod unitar şi coeziv. În 2018, la Summit-ul NATO, ţările aliate au convenit asupra unei prezenţe înaintate pe întreg Flancul Estic.

Cea de-a 55-a ediţie a prestigiosului forum se desfăşoară sub semnul unor schimbări epocale ce ar putea culmina cu sfârşitul ordinii internaţionale liberale. Peste 100 de şefi de stat şi de Guvern, miniştri de Externe, miniştri ai Apărării şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale s-au adunat pentru a împărtăşi idei de soluţionare a problemelor ce pun în pericol pacea mondială.

 

Comentarii