Ştiri

Sursa imaginii: impartial24.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

28 Noi. 2019 / 17:00

Parlamentul European a declarat situaţie de urgenţă privind clima şi protecţia mediului

Europarlamentarii au adoptat joi o Rezoluţie prin care declară situaţia de urgenţă privind clima şi protecţia mediului în Europa şi la nivel global, scrie ştirileprotv.ro

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputaţii solicită de asemenea ca toate propunerile legislative şi bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1.5°C.

Recent, o serie de state, administraţii locale şi oameni de ştiinţă au declarat că planeta se confruntă cu o situaţie de urgenţă privind clima.

Comisia Europeană a propus deja obiectivul atingerii un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050, însă Consiliul European nu a avizat această propunere din cauza opoziţiei Poloniei, Ungariei şi Cehiei.

Într-o rezoluţie separată, Parlamentul solicită UE să-şi prezinte strategia de atingere a neutralităţii climatice cât mai repede posibil, şi cel târziu până în anul 2050. Deputaţii cer de asemenea Preşedintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european.

Deputaţii consideră că nivelul de ambiţie existent este insuficient pentru reducerea semnificativă a emisiilor din aviaţie şi sectorul maritim. Ar trebui ca toate ţările să includă emisiile provenite din transportul maritim şi aviaţia internaţională în contribuţiilor stabilite la nivel naţional, au adăugat deputaţii. Aceştia solicită de asemenea Comisiei să includă sectorul maritim în Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii.

Parlamentul afirmă că ţările UE ar trebui să îşi dubleze cel puţin contribuţiile la Fondul verde pentru climă, la nivel internaţional. Statele membre ale UE sunt cei mai mari furnizori de finanţare publică a combaterii schimbărilor climatice, iar bugetul UE ar trebui să respecte pe deplin angajamentele internaţionale ale Uniunii.

De asemenea, deputaţii remarcă faptul că angajamentele ţărilor dezvoltate nu îndeplinesc obiectivul colectiv de 100 de miliarde USD pe an până în 2020.

În cele din urmă, deputaţii solicită de urgenţă tuturor statelor membre să elimine subvenţiile directe şi indirecte pentru combustibilii fosili până în 2020.

În perioada 2-13 decembrie, la Madrid va avea loc conferinţa ONU pentru schimbările climatice COP25.

Comentarii