Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

23 Feb. 2021 / 11:38

Persoanele care au reacţii adverse după vaccinul anti-COVID vor fi recompensate

Persoanele care au primit vaccinul anti-COVID prin programul COVAX şi au suferit reacţii adverse grave vor fi recompensate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Astfel se vrea evitarea proceselor de judecată care de cele mai multe ori sunt lungi şi costisitoare. Marea Britanie anunţă că va ridica toate restricţiile, însă acest lucru se va face treptat. Şi Germania vrea să reia gradual activităţile, relatează Moldova 1.

OMS a anunţat că programul de compensaţii vizează doar persoanele care fac parte din grupul celor 92 de ţări cele mai sărace din lume, printre care şi Republica Moldova şi care au primit un vaccin prin platforma COVAX. Toate dozele distribuite care sunt incluse în acest program sunt eficiente şi de calitate. Totuşi, acestea pot provoca în cazuri rare efecte adverse grave, anunţă OMS. Totodată, directorul organizaţiei acuză unele ţări bogate că subminează sistemul COVAX, pentru a avea acces la mai multe doze.

Între timp, premierul britanic a anunţat că vrea să ridice toate restricţiile până pe 21 iunie. Redeschiderea ţării se va face în patru etape. Din 8 martie se redeschid şcolile, iar din 29 martie, vor fi permise întâlnirile în aer liber. Reluarea activităţilor comerciale neesenţiale cu amănuntul va începe din 12 aprilie. Unele reguli de distanţare socială ar putea fi eliminate din 17 mai, iar majoritatea restricţiilor ar putea fi înlăturate din 21 iunie, doar dacă situaţia sanitară o va permite.

În Germania, elevii au revenit la şcoală în majoritatea landurilor. Ţara este în continuare în lockdown. Cancelarul Angela Merkel a propus un plan în trei etape pentru ridicarea restricţiilor. În prima fază se vrea extinderea numărului de contacte personale, urmată de şcoli şi colegii vocaţionale şi, în a treia etapă, de activităţi sportive, restaurante şi cultură.

Ungaria a prelungit starea de urgenţă cu încă 90 de zile. Bulgaria schimbă strategia de vaccinare, după ce o mare parte a populaţiei s-a dovedit a fi lipsită de interes. Vaccinul este acum oferit oricui doreşte.

Zona litorală a Alpilor Maritimi din Franţa intră în carantină parţială, din cauza creşterii numărului de contaminări, în special cu tulpina britanică.

Peste ocean, preşedintele american Joe Biden s-a adresat naţiunii, decretând cinci zile de doliu naţional, iar steagurile vor fi coborâte în bernă.

Comentarii