Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

14 Ian. 2021 / 14:23

Peste 28 de milioane de oameni din lume, vaccinaţi împotriva COVID-19

Peste 28 de milioane de oameni din 46 de ţări ale lumii au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 doar într-o lună, iar numărul de state în care sunt certificate noi vaccinuri împotriva Coronavirusului creşte în fiecare zi. Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis în Wuhan o echipă internaţională de cercetători pentru a investiga provenienţa virusului, relatează Moldova 1.

Sosirea experţilor în Wuhan are loc la capătul unor lungi negocieri între Guvernul chinez şi OMS şi a mai multor încercări ale chinezilor de a bloca accesul cercetătorilor în metropolă. Misiunea celor zece specialişti va fi intervievarea personalului mai multor instituţii de cercetare şi spitale, dar şi a oamenilor care frecventează sau lucrează în pieţele umede din metropolă, acolo unde se crede că ar apărut virusul. Cercetătorii vor sta două săptămâni în carantină înainte de a-şi începe munca, însă aceasta va depinde aproape total de informaţiile şi dovezile furnizate de oficialii chinezi. Principalul lor obiectiv este studierea originii animale a Coronavirusului şi felul în care patogenul a făcut trecerea de la animal la om.

Între timp, Spania a înregistrat un număr record de aproape 39 de mii de cazuri de infectare ntregistrate în 24 de ore. Bilanţul total al îmbolnăvirilor a ajuns la circa 2 milioane 180 de mii de cazuri, dintre care aproape 53 de mii s-au soldat cu moartea pacientului. Totodată, până acum, în Spania, peste 580 de mii de persoane au fost imunizaţi cu vaccinul Pfizer-BioNTech.   

În acelaşi timp, Turcia a autorizat vaccinul produs de compania chineză Sinovac şi urmează să înceapă procesul de vaccinare a populaţiei. La scurt timp după ce a fost anunţat despre autorizarea preparatului, ministrul Sănătăţii al Turciei s-a vaccinat în faţa camerelor de filmat, urmat de membri ai Consiliului ştiinţific turc. Următorii care vor fi vaciinaţi sunt angajaţii din sistemul medical, după care vor urma bătrânii şi persoanele din grupurile de risc.

Totodată, OMS avertizează că cel de-al doilea an al pandemiei poate fi mai dur, dat fiind modul în care noul Coronavirus se răspândeşte, în special, în emisfera nordică, pe măsură ce intră în circulaţie variante mai contagioase. În ultima actualizare epidemiologică, OMS a indicat că după două săptămâni în care au fost înregistrate mai puţine cazuri de infectare, aproximativ cinci milioane de cazuri noi au fost raportate săptămâna trecută, iar după sărbători situaţia în lume a devenit şi mai gravă.

Comentarii