Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

15 Ian. 2020 / 14:37

Peste o mie de medici din Franţa au demisionat. Care este cauza

Peste 1.200 de medici din sistemul de sănătate public din Franţa şi-au dat demisia, din funcţiile administrative, nemulţumiţi de condiţiile în care lucrează. Ei cer negocieri cu privire la buget, salarii şi planul de urgenţă al ministrului Sănătăţii, transmite Moldova 1.

Într-o scrisoare deschisă medicii mai denunţă lipsa personalului, reducerea numărului de paturi în anumite secţii şi chiar închiderea unor spitale. Printre medicii demisionari se află un număr mare de profesori sau şefi de secţii din toată Franţa.

„Această demisie este un gest politic foarte puternic şi o facem cu tristeţe, dar este singurul mijloc prin care încercăm  să-i avertizăm pe conducătorii noştri cu privire la starea deplorabilă a spitalelor publice”, specifică Xavier Mariette, reumatolog.

Semnatarii cer o „revalorizare a salariilor, un buget suplimentar de 600 de milioane de euro pentru spitalele publice şi o revizuire profundă a modului de finanţare şi conducere a acestor structuri.

„Suntem într-un moment-cheie în care spitalele publice sunt pe cale să se prăbuşească din punctul de vedere al calităţii spaţiului. Până azi ne-am prefăcut că totul este în regulă, dar acum tratamentele propriu-zise vor fi modificate în curând şi, sincer, nu mai putem face acest lucru, nu mai putem avea o administraţie care să nu ne răspundă aşteptărilor”, spune Jean-Luc Jouve, şef secţie Chirurgie Ortopedică.

Demisia colectivă nu va fi decât simbolică, întrucât medicii vor continua să-i îngrijească pe pacienţi, respectând astfel jurământul lui Hipocrat. Medicii au demisionat doar din funcţiile lor administrative.

Comentarii