Ştiri

Sursa imaginii: mediafax.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

17 Ian. 2020 / 09:50

Procesul istoric împotriva lui Donald Trump a început: Jurământul depus în Senat

Oficiul pentru integritate, o instituţie non-partizană sub autoritatea Congresului din Statele Unite, a hotărât că Administraţia Trump a încălcat legea atunci când a condiţionat ajutorul acordat Ucrainei de favoruri politice între preşedinţii Trump şi Zelenski, relatează digi24.ro.

Oficiul pentru Integritate a anunţat printr-un comunicat, joi, că Administraţia a încălcat o lege din 1974 care interzice Casei Albe să sisteze fonduri către un terţ dacă acestea au fost aprobate de Congres. Administraţia se justificase anterior prin faptul că „a descoperit indicii că felul în care vor fi cheltuiţi banii de ucraineni ar fi în opoziţie sau conflict cu politica externă a preşedintelui Statelor Unite”.

„Îndeplinirea loială a legii nu permite preşedintelui să favorizeze propriile sale priorităţi de politici în faţa unei legi care a fost deja adoptată de Congresul Statelor Unite”, a transmis Oficiul pentru Integritate.

Decizia alimentează acuzaţiile democraţilor în privinţa felului în care Trump a acţionat în relaţia sa cu preşedintele Ucrainei, liderul de la Casa Albă sistând trimiterea de 400 de milioane de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina, în timp ce Trump încerca să îl convingă pe Zelenski să găsească informaţii compromiţătoare cu privire la Joe Biden, unul dintre candidaţii pentru nominalizarea Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din 2020.

Decizia vine după ce Camera Reprezentanţilor a trimis articolele de inculpare Senatului în vedere începerii procesului. Procesul politic prin care se va hotărî dacă Donald Trump se face vinovat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului va începe în săptămânile care urmează.

Comentarii