Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

25 Sep. 2020 / 15:52

Program-pilot cu câini care pot detecta Coronavirusul

Finlanda a lansat un program-pilot cu câini care pot detecta Coronavirusul la aeroportul din Helsinki. În doar zece secunde, câinele va da alerta în cazul detectării unei persoane pozitive, informează Moldova 1.

Patru câini din rase diferite vor încerca timp de patru luni să detecteze pasagerii contaminaţi cu noul Coronavirus. Dacă proiectul va avea succes, ar putea fi o alternativă mai rapidă şi mai ieftină la actualele teste PCR. Procedura nu implică contactul direct cu câinele.

Pasagerii care se oferă să se supună acestei probe se vor freca pe piele cu o bucată de pânză pe care o vor introduce într-un recipient, care va fi apoi mirosit de câine într-un compartiment alăturat. Mirosul Coronavirusului este uşor de detectat de către câini, potrivit experţilor finlandezi.

Pentru a verifica eficienţa proiectului, presupusele cazuri pozitive vor fi supuse unui test PCR. Cei patru câini au fost anterior antrenaţi să detecteze cu ajutorul mirosului boli precum cancerul sau diabetul. Şi cercetătorii din ţări precum Statele Unite ale Americii şi Emiratele Arabe Unite studiază testele de Coronavirus canine, însă procesul din Finlanda în acest domeniu este cel mai avansat.

 

Comentarii