Ştiri

Sursa imaginii: mediafax.ro

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Internaţional

21 Aug. 2019 / 10:06

Proteste violente în sud-estul Turciei: Poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Forţele de ordine au făcut uz de echipamentul din dotare, inclusiv tunuri cu apă, bastoane şi gaze lacrimogene, pentru a dispersa manifestanţii care au protestat, marţi, în sud-estul Turciei, faţă de demiterea a trei primari kurzi la doar câteva luni după alegerea lor, informează postul Euronews.

Luni, Administraţia de la Ankara i-a înlocuit pe cei trei aleşi locali, membri ai Partidului Popular Democratic (HDP, pro-kurd), cu oficiali guvernamentali şi a arestat peste 400 de persoane suspectate că de legături cu militanţii kurzi.

La Diyarbakir, cel mai mare oraş din sud-estul Turciei, forţele de ordine au folosit un tun cu apă împotriva unui mic grup de protestatari, iar unii manifestanţi au fost loviţi cu bastoane de către poliţişti.

"Puteţi vedea astăzi un regim de presiune şi persecuţie", a declarat liderul HDP, Sezai Temelli, în faţa reporterilor, pe o stradă din Diyarbakir, în timp ce poliţia acţiona împotriva protestatarilor.

"Vom continua să rezistăm oriunde am fi, deoarece rezistenţa este dreptul nostru legitim", a adăugat Sezai Temelli.

Ministerul de Interne de la Ankara îi acuză pe cei trei primari, care administrau trei oraşe majore din sud-estul ţării (Diyarbakir, Mardin şi Van), de o serie de infracţiuni, inclusiv apartenenţă la o organizaţie teroristă şi răspândire de propagandă teroristă.

Comentarii