Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

11 Ian. 2020 / 10:04

Reacţia preşedintelui Ucrainei după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a venit cu o reacţie după ce Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât „dintr-o eroare” avionul prăbuşit lângă Teheran, scrie unian.net. Zelenski a declarat că aşteaptă din partea Iranului o investigaţie completă şi deschisă, aducerea făptuitorilor în justiţie şi scuze oficiale.

„Dimineaţa zilei de azi nu a fost bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheierea lucrărilor comisiei internaţionale, Iranul s-a declarat vinovat de prăbuşirea avionului ucrainean. Insistăm însă pe recunoaşterea deplină a vinovăţiei. Aşteptăm din partea Iranului asigurări de disponibilitate pentru o investigaţie completă şi deschisă, aducerea făptuitorilor în justiţie, întoarcerea trupurilor morţilor, plata despăgubirilor, scuze oficiale pe canale diplomatice”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski.

De asemenea, Volodimir Zelenski a exprimat speranţa că ancheta va continua să se producă fără întârzieri şi obstacole artificiale.

„Cei 45 de profesionişti ar trebui să aibă acces complet şi interacţiune pentru a stabili adevărul echitabil”, a adăugat Volodimir Zelenski.

 

Şi premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat că Guvernul se aşteaptă la o „cooperare deplină” a autorităţilor iraniene în investigaţia privind doborârea avionului ucrainean, relatează Mesager.

„Iranul a recunoscut că forţele sale armate au doborât avionul Ukraine International Airlines 752. Ne interesează rezolvarea cazului, tragerea la răspundere, transparenţă şi dreptate pentru victimele şi familiile acestora. Lucrăm în continuare cu partenerii noştri externi pentru a ne asigura că o anchetă completă şi amănunţită va fi făcută, iar Guvernul canadian se aşteaptă la o cooperare deplină a autorităţilor iraniene”, a precizat Justin Trudeau.

Aeronava de tip Boeing 737, care efectua o cursă spre Kiev, s-a prăbuşit miercuri la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul din Teheran. Sâmbătă dimineaţa Iranul a recunoscut că a doborât „dintr-o eroare” avionul Companiei Ukrainian Airlines, prezentând scuze, dar arătând în acelaşi timp spre responsabilitatea „aventurismului american” în această tragedie. În urma tragediei, 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.

Comentarii