Ştiri

Sursa imaginii: consilium.europa.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

22 Noi. 2020 / 12:00

Redresarea economiei globale, pe agenda summit-ului G20

Redresarea economiei globale, pe agenda priorităţilor celor mai dezvoltate state ale lumii. Înaintea summit-ului G20, liderii celor mai mari economii mondiale au decis alocarea unei sume fără precedent, de 11 mii de miliarde de dolari pentru atenuarea crizei economice generate de pandemia de Coronavirus. Între timp, Statele Unite se apropie vertiginos de pragul ameţitor de 200 de mii de noi infectări cu SARS CoV-2 zilnic. Pe de altă parte, numărul cazurilor de Coronavirus din estul Europei a trecut de cinci milioane sâmbătă, în timp ce Guvernele din întreaga Europă iau măsuri pentru a încerca să limiteze cazurile în creştere, relatează Moldova 1.

Liderii celor mai mari 20 de economii din lume se vor angaja să plătească pentru o distribuţie echitabilă a vaccinurilor, medicamentelor şi testelor COVID-19 în lume, astfel încât ţările mai sărace să nu aibă de suferit, dar să şi reducă nivelul datoriilor acestora, arată un proiect de comunicat G20.

„O provocare globală precum este pandemia poate fi depăşită doar cu un efort global. G20 are o responsabilitate specială în acest sens. Scopul este de a distribui două miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul anului 2021. Aproape cinci miliarde de dolari au fost deja strânşi pentru această iniţiativă. Germania contribuie cu peste o jumătate de miliard de euro”, a menţionat cancelarul german, Angela Merkel.

În acelaşi timp, liderii mondiali au declarat că economia globală a început să se redreseze, dar recuperarea a rămas „inegală, extrem de incertă şi supusă riscurilor”.

„Lacunele financiare substanţiale trebuie încă soluţionate şi vor necesita instrumente financiare inovatoare, căi şi implicare activă a sectorului privat”, a spus prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte.

„În 2008 am răspuns crizei economice şi financiare. Astăzi, trebuie să răspundem la o criză a sănătăţii care ameninţă, mai presus de toate, viaţa a milioane de oameni”, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Peste ocean, Statele Unite au raportat peste 195.500 de noi teste pozitive, a treia zi la rând cu cifre record. Situaţia e cu atât mai alarmantă cu cât americanii deja au pornit pe drumuri pentru obişnuitele reuniuni de familie de Ziua Recunoştinţei.

 

Comentarii