Ştiri

Sursa imaginii: dw.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

11 Apr. 2019 / 14:01

Rezultatele alegerilor din Israel

Premierul din Israel, Benjamin Netanyahu, şi-a asigurat o cale liberă spre un nou mandat, cu ajutorul partidelor religioase de dreapta, fapt ce îi conferă o majoritate parlamentară, în timp ce principalul său contracandidat şi-a recunoscut înfrângerea, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Cu mai mult de 99 de procente din voturi numărate - voturile soldaţilor din bazele militare vor fi numărate în următoarele două zile - Partidul Conservator Likud al lui Netanyahu se aşteaptă să obţină suficient sprijin pentru a controla 65 din cele 120 de locuri din Knesset (Parlament) şi să fie numit în fruntea următorului Guvern de coaliţie.

Acesta ar fi un record al lui Netanyahu ca premier, care s-ar afla la cel de-al cincilea mandat.

Într-o declaraţie televizată, Yair Lapid, numărul doi din Partidul Albastru şi Alb condus de fostul general Benny Gantz, a declarat: „Nu am câştigat în această rundă. Vom face ca viaţa Likud-ului să devină un iad din opoziţie”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, cu care Netanyahu a apărut pe panourile de campanie pentru a-şi evidenţia relaţia strânsă cu acesta, l-a sunat să-l felicite pentru victorie, a spus liderul israelian, adăugând că i-a mulţumit aliatului american pentru „sprijinul extraordinar pentru Israel”.

Netanyahu a scris pe Twitter că Trump l-a sunat de la Forţele Aeriene. Preşedintele se afla într-un zbor spre Texas.

Trump a declarat reporterilor la Casa Albă că realegerea lui Netanyahu a îmbunătăţit şansele de pace între Israel şi palestinieni. „El a fost un mare aliat şi este un prieten. Aş dori să-l felicit pentru o cursă bine gândită”, a spus Trump.

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, a declarat, pe Twitter, că va începe să se întâlnească săptămâna viitoare cu partide politice care au câştigat locuri în Parlament pentru a afla cine îl susţine pe premier.

La consultările despre care Rivlin a spus că vor fi transmise în direct pentru a asigura transparenţa, el va alege apoi un lider de partid pentru a încerca să formeze o coaliţie, oferind candidatului 28 de zile pentru a face acest lucru, cu o prelungire de două săptămâni, dacă este necesar.

În ciuda faptului că se confruntă cu mai multe acuzaţii de corupţie, Netanyahu a câştigat patru locuri în comparaţie cu actualul său Guvern de coaliţie, conform unui grafic al partidelor care au obţinut suficiente voturi pentru a intra în următorul parlament publicat de Comitetul Electoral Central.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe Beniamin Netaniahu cu prilejul victoriei obţinute. „Cu deosebita plăcere i-am adresat sincere şi calde felicitări lui Netaniahu cu prilejul victoriei obţinute de partidul „Likud”, condus de Domnia Sa, în alegerile parlamentare din Israel, de pe data de 9 aprilie. Totodată, mi-am exprimat încrederea că relaţiile de prietenie şi cooperare dintre ţările noastre vor cunoaşte o dezvoltare continuă în toate domeniile de interes comun”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de socializare.

 

Comentarii