Ştiri

Sursa imaginii: descopera.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

30 Iul. 2020 / 14:00

Siria construieşte o replică a Catedralei Sfânta Sofia cu ajutorul Rusiei

Rusia va ajuta Siria să construiască o replică în miniatură a „Sfântei Sofia” de la Istanbul care va funcţiona ca o catedrală ortodoxă, a declarat recent un parlamentar rus drept răspuns la convertirea fostului muzeu din Istanbul în moschee luna aceasta, potrivit naţional.ro.

Replica urmează să fie construită în oraşul cu majoritate ortodoxă greacă Al-Suqaylabiyah, pe o bucată de teren donată de liderul miliţiei Al-Abdullah.

Rusia este principalul aliat al Siriei, iar edificiul va fi ridicat în provincia Hama din vestul Siriei pentru a arăta importanţa „dialogului paşnic” între credinţe, a anunţat parlamentarul conservator Vitaly Milanov, potrivit Moscow Times.

Conform publicaţiilor din Liban, proiectul aparţine şefului unei miliţii loiale preşedintelui sirian Bashar Al-Assad. După obţinerea aprobării episcopului mitropolit al bisericii ortodoxe greceşti din Hama, Nicolos Baalbaki, planurile au fost apoi prezentate armatei ruse din Siria.

Scopul Siriei de a construi o replică a clădirii istorice este considerat un gest de răzbunare împotriva Turciei, cu care se află într-un războiul civil. Este, de asemenea, un gest simbolic al regimului Assad faţă de comunitatea creştină siriană, în ciuda faptului că a persecutat-o în timpul războiului civil.

Catedrala „Sfânta Sofia” a redevenit moschee după ce Guvernul turc a răsturnat o hotărâre din 1934 care o transformase în muzeu. Locaşul a fost construit din ordinul împăratului bizantin Iustinian cel Mare în perioada 527-565 şi a servit drept catedrală până în 1453, când a fost transformată în moschee după ce Constantinopolul a fost cucerit de turci. În 1935, edificiul a transformat în muzeu.

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat printr-un comunicat că regretă decizia instanţei turce de a anula statutul de muzeu al Catedralei „Sfânta Sofia”.

Comentarii