Ştiri

Sursa imaginii: ziarulromanesc.es

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

23 Noi. 2020 / 11:07

Spania, prima ţară din Europa care va începe vaccinarea împotriva COVID-19

Spania este prima ţară din Europa care va începe vaccinarea pe scară largă împotriva Coronavirusului în luna ianuarie, iar peste ocean primii americani ar putea fi vaccinaţi împotriva COVID-19 în decembrie. Între timp, liderii statelor G20 promit o distribuire echitabilă a vaccinurilor anti-COVID în lume, relatează Moldova 1.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunţat că pentru început vor fi vaccinate grupurile prioritare, iar un plan mai amplu va fi prezentat marţi.

„Ţara noastră şi Germania sunt primele state ale Uniunii Europene care au un plan complet de vaccinare. Campania va începe în ianuarie şi are 13.000 de puncte de vaccinare. O parte substanţială a populaţiei va putea fi vaccinată, cu toate garanţiile, în prima jumătate a anului”, a precizat premierul Spaniei.

După o lună de carantină generală, Franţa va ridica restricţiile destinate combaterii pandemiei în trei etape, pentru a evita o nouă explozie a cazurilor. Potrivit Guvernului, prima relaxare va veni de la 1 decembrie, a doua înainte de Crăciun, iar ultima - în ianuarie 2021.

Şi britanicii ar putea ridica parţial carantina de Crăciun, pentru a permite reuniuni de familie, limitate. Pe de altă parte, un reprezentatnt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii acuză guvernele europene că în vară nu au luat măsurile necesare pentru a preveni cel de-al doilea val al pandemiei, iar din această cauza Europa se va confrunta la începutul anului viitor cu un al treilea val. 

Peste ocean, primii americani ar putea fi vaccinaţi de luna viitoare. Dacă lucrurile vor decurge conform planului, procesul este programat să înceapă în 11 decembrie.

Fiecare persoană are nevoie de două doze. Compania farmaceutică Pfizer şi partenerul său BioNTech au depus vineri o cerere de autorizare a vaccinului împotriva COVID-19. În contextul în care ţările cele mai bogate îşi planifică programe de vaccinare, multe state în curs de dezvoltare întâmpină obstacole. Astfel, liderii statelor din G20 s-au angajat să depună eforturi pentru a asigura o distribuire echitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19 în lume şi pentru a susţine ţările sărace ale căror economii au fost afectate de criza sanitară.

„În cadrul reuniunii s-a pus accentul în special pe accesul universal şi echitabil la un vaccin anti-COVID, precum şi pe consolidarea sistemelor de sănătate”, a spus prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte.

„Pentru îngrădirea pandemiei, accesul la vaccin trebuie să fie posibil şi accesibil pentru toate ţările. La nivel mondial, mai multe vaccinuri anti-COVID sunt dezvoltate în proporţie de aproape 100% şi sunt gata de a obţine aprobările finale”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

Comentarii