Ştiri

Sursa imaginii: mediafax.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

22 Apr. 2019 / 09:50

Sri Lanka: Bilanţul atentatelor de duminică a urcat la 290 de morţi şi 500 de răniţi

Aproximativ 290 de persoane au fost ucise şi 500 rănite în atentatele sinucigaşe comise duminică de Paşte în Sri Lanka, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de poliţia locală şi citat de France Presse, scrie Agerpres.

„Bilanţul este în jur de 290 de morţi şi 500 de răniţi. 24 de persoane au fost arestate în legătură cu acest val de atacuri, ce nu au fost revendicate în acest stadiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekera.  

Duminică, în câteva ore, mai multe bombe au provocat moarte şi dezolare în patru hoteluri şi trei biserici, în timpul liturghiei de Paşti, în câteva locuri din insula situată în Asia de Sud, care nu a mai cunoscut o asemenea izbucnire de violenţă de la sfârşitul războiului civil în urmă cu zece ani.

Opt explozii în total au lovit duminică Sri Lanka. Câteva zeci de străini au fost ucişi în această ţară care atrage turiştii cu plajele sale idilice şi natura luxuriantă.

Numărul lor exact „este dificil de determinat. Aproximativ 37 de străini au murit, dintre care 11 au fost identificaţi. Unele dintre corpuri sunt mutilate şi greu de identificat”, a declarat pentru AFP un responsabil al Afacerilor Externe.

Poliţia a anunţat luni că o bombă artizanală a fost găsită duminică noapte pe un drum ce duce la terminalul principal al Aeroportului Colombo şi că a fost dezamorsată cu succes de forţele aeriene srilankeze. Aeroportul rămâne deschis în condiţii de înaltă securitate în urma atentatelor.

Atentatele coordonate din duminica Paştelui, care au lovit mai multe biserici şi hoteluri, au fost comise de şapte atacatori sinucigaşi, care fac parte dintr-o grupare islamistă locală denumită National Thowfeek Jamaath, a anunţat luni un oficial guvernamental, scrie Mediafax.

Toţi cei şapte atacatori sunt cetăţeni din Sri Lanka, dar autorităţile suspectează că aceştia ar avea legături cu alte grupări islamiste din afara ţării, potrivit ministrului Sănătăţii, Rajitha Senaratne.

Poliţia a comunicat că 24 de persoane au fost reţinute în legătură cu atentatele, care încă nu au fost revendicate de nicio grupare.

Aproximativ 1,2 milioane de catolici trăiesc în Sri Lanka, o ţară de 21 milioane de locuitori, unde creştinii reprezintă 7% din populaţie, în mare parte budistă (70%). Ţara numără de asemenea 12% hinduşi şi 10% musulmani.

 

Comentarii