Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Internaţional

13 Noi. 2019 / 15:21

Stare de dezastru în Veneţia

Doi oameni au murit înecaţi în Veneţia, după ce nivelul apei a atins aproape 2 metri. Oraşul a fost lovit de cea mai puternică maree din ultimii 50 de ani şi a fost decretată stare de dezastru, relatează Moldova 1.

Semnalul de alarmă pentru inundaţii a fost dat încă de ieri cînd nivelul apei a început să crească semnificativ. Mareea, denumită „acqua alta”, a ajuns la un vârf de 1,87 de metri. Faimoasa Piaţă „San Marco” este complet inundată, iar turiştii ghinionişti s-au văzut siliţi să-şi care valizele în braţe, ca să nu le târască prin apă. Cu toate acestea vizitatorii nu se grăbesc să părăsească oraşul.

„Pentru turişti acest fenomen este ceva deosebit însă nu şi pe noi localnicii, în timpul mareei casa mea mereu este inundată”. „În Veneţia totul este o artă chiar şi atunci cînd faci cumpărături, iar ploaia îi dă un farmec şi mai mare oraşului” au spus oamenii.

A fost inundată şi celebra biserică San Marco, apa a acoperit deja mozaicul pardoselii şi picioarele coloanelor care au fost restaurate după „aqua alta” din octombrie 2018. Mărfurile din magazine şi mesele din cafenele plutesc în apă. Grădiniţele şi şcolile primare au fost închise preventiv.

Potrivit autorităţilor pagubele vor fi mari însă acestea vor fi prezentate doar după retragerea apelor. Meteorologii au anunţat ploi pînă la sfîrşitul săptămînii iar acest lucru ar putea înrăutăţi şi mai mult situaţia.

Încă din 2003 există un proiect pentru infrastructură care ar ajuta la protejarea oraşului în astfel de situaţii, însă din cauza mai multor scandaluri şi a costurilor, acesta a fost amânat. Ultima maree înaltă a avut loc în 1966 şi a ajuns la un vârf de 1,94 de metri.

Comentarii