Ştiri

Sursa imaginii: radiotimisoara.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

09 Iul. 2019 / 12:00

Turcia: 176 de persoane reţinute, suspectate privind lovitura de stat eşuată din 2016

Autorităţile din Turcia au anunţat marţi că au reţinut 176 de membri ai armatei, suspectaţi de legături cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, considerată responsabilă pentru lovitura de stat eşuată din anul 2016, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Mediafax.

Printre persoanele arestate se numără un colonel, cinci maiori, şapte căpitani şi 100 de locotenenţi, care făceau parte din armată, forţele aeriene şi marină.

Oficialii turci au transmis că membrii reţelei clericului Gulen nu sunt infiltraţi doar în instituţiile militare şi de stat, ci şi în sistemul judiciar din Turcia. Mii de procurori şi judecători şi-au pierdut funcţiile în ultimii trei ani.

Autorităţile din Turcia au organizat numeroase controale şi arestări împotriva presupuşilor membri ai reţelei lui Gulen. Peste 250 de persoane au decedat în lovitura de stat eşuată din iulie 2016. Clericul Fethullah Gulen a negat orice implicare în evenimentele din 2016 din Turcia.

Aliaţii occidentali ai Turciei au criticat măsurile luate de către autorităţi în urma tentativei de lovitură de stat. Liderii turci au declarat stare de urgenţă în anul 2016, aceasta fiind încheiată în iulie 2018.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, este acuzat că foloseşte lovitura de stat ca pretext pentru a-şi înlătura criticii. Preşedintele s-a apărat în mai multe rânduri, declarând că măsurile au ca scop combaterea ameninţărilor la securitatea naţională.

Comentarii