Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Svetlana Cojocaru

Ştiri / Internaţional

26 Apr. 2019 / 14:32

Ucraina deplânge astazi victimele catastrofei de la Cernobîl

Astăzi şi Ucraina deplânge victimele catastrofei de la Cernobîl. În toată ţara sunt organizate evenimente ce amintesc de cel mai mare accident nuclear din istorie. Ceremoniile de comemorare au început încă de astă noapte, la 01:24, ora la care acum 33 de ani s-a produs explozia de la Cernobîl.

„Oraşul fantomă Pripiat a reînviat după miezul nopţii atunci când au răsunat sirenele şi au fost aprinse 33 de lumânări, ce simbolizează numărul anilor scurşi de la tragedia de la Cernobîl”, spune Ludmila Beşleagă, vicepreşedinta Asociaţiei Uniunea Cernobîl.

Cu lacrimi în ochi şi măcinaţi de amintiri oamenii au avut ocazia să vadă cum au decurs lucrările de lichidare a consecinţelor de la Cernobîl. Pe un ecran imens imaginile alb negru au răscolit sufletele celor care şi-au pierdut apropiaţii în urma catastrofei. Igor avea doar 14 ani, dar îşi aminteşte şi astăzi acea noapte până la ultimul detaliu.

„Au trecut 33 de ani, dar parcă a fost mai ieri, părinţii ne-au trezit din somn în jurul orei 04.00 şi imediat am părăsit localitatea. Bunicii mei au locuit aici, această localitate pentru mine era un loc de poveste, ce însă a fost distrus într-o singură noapte”, spun oamenii.

Radiaţia de la Cernobîl a afectat Ucraina, Moldova, Belarus, Rusia şi alte ţări europene. Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au decedat din cauza contaminării radioactive.

Efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60 000 de oameni au mdecedatca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit. Explozia s-a produs în noaptea de 26 aprilie 1986. Explozia de la centrala de la Cernobîl a fost urmată de contaminarea radioactivă a întregii zone.

Următoarea încercare de stingere a flăcărilor a constat în aruncarea în jur de 2 400 tone de plumb şi 1 800 tone de nisip, operaţiune demarată între 27 aprilie şi 5 mai cu ajutorul a peste 30 de elicoptere militare. Nici această operaţiune n-a fost eficientă, din contra, a agravat situaţia, deoarece căldura s-a înteţit sub acele materiale, temperatura din reactor şi cantitatea de radiaţii a  crescut dramatic. Ulterior, miezul a fost răcit cu azot, iar pe 6 mai s-a reuşit ca focul şi emisiile radioactive să fie ţinute sub control.

Un nor de precipitaţii radioactive s-a îndreptat spre părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate. Aproximativ 336.000 de oameni au fost evacuaţi. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 60% din precipitaţiile radioactive au căzut în Belarus.

Este dificil de estimat un număr precis al victimelor evenimentelor de la Cernobîl, deoarece secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea lor. Listele erau incomplete şi ulterior autorităţile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiaţie" din certificatele de deces.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători şi 9 copii cu cancer tiroidian) şi a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticaţi în 2002.

Comentarii