Ştiri

Sursa imaginii: abc.net.au

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Internaţional

24 Sep. 2020 / 13:37

UE refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului

Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, în pofida jurământului depus în mod neaşteptat de acesta miercuri pentru al şaselea mandat, a declarat astăzi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, atrăgând atenţia asupra „lipsei oricărei legitimităţi democratice” a liderului belarus şi cerând o „reevaluare a relaţiilor” blocului comunitar cu Minskul, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Alegerile din 9 august „nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaşte rezultatele falsificate ale acestuia. În consecinţă, aşa-zisa „depunere de jurământ” din 23 septembrie şi noul mandat la care Aleksandr Lukaşenko pretinde nu au nicio legitimitate democratică”, afirmă Borrell într-un comunicat.

Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este puternic contestată de o parte a populaţiei care participă cu regularitate la manifestaţii de protest, a depus miercuri jurământul în mod neaşteptat în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu uşile închise, despre care s-a aflat abia după încheierea ei. Anunţul a provocat imediat o nouă manifestaţie a opoziţiei la Minsk, reprimată cu brutalitate de forţele de ordine, care au operat zeci de arestări.

„Această „depunere de jurământ” contrazice direct voinţa unor pături largi ale populaţiei belaruse, exprimată în numeroase manifestaţii paşnice, fără precedent (...) şi ea nu va face decât să agraveze criza politică din ţară”, a indicat Borrell.

„Având în vedere situaţia actuală, UE îşi va reevalua relaţiile cu Belarus”, adaugă el, fără alte precizări.

Pe de altă parte, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a atacat astăzi decizia mai multor ţări de a nu îi recunoaşte legitimitatea.

„Strigă că nu ne recunosc. Ştiţi, nu le-am cerut niciodată să ne recunoască, să ne recunoască alegerile, să ne recunoască preşedintele reales”, a spus, conform agenţiei oficiale de presă Belta, Lukaşenko, vorbind despre sine, aşa cum face deseori, la prima persoană plural, primindu-l pe ambasadorul chinez, relatează Agerpres.

Problema situaţiei din Belarus şi a eventualelor sancţiuni se aşteaptă să fie abordată la summitul liderilor europeni din 1-2 octombrie la Bruxelles.

Comentarii