Ştiri

Sursa imaginii: pixabay.com

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Internaţional

09 Iul. 2019 / 14:48

UE va acorda Ucrainei ajutor financiar de aproximativ 500 de milioane de euro

Uniunea Europeană (UE) promite Ucrainei susţinere şi ajutoare financiare de aproximativ 500 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut în cadrul Summitu-lui Ucraina-UE, desfăşurat la Kiev. Totodată, liderii UE au făcut apel la Rusia să depună mai mult efort pentru a aduce pacea în regiunea Donbass şi să-şi asume responsabilitatea pentru tragedia zborului MH17 în iulie 2014, relatează Moldova 1.

În total, la Summit-ul UE-Ucraina de la Kiev au fost semnate cinci acorduri bilaterale: un acord menit să stimuleze implementarea reformei în domeniul descentralizării, un acord de finanţare a iniţiativelor, unul de sprijin pentru societatea civilă şi domeniul cultural, precum şi un acord care vizează punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre Ucraina şi UE.

Prezenţi la Kiev, Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk au confirmat din nou sprijinul UE pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Totodată, cei doi lideri europeni au informat că sancţiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei vor rămâne valabile.

„Noi nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia. UE a extins în unanimitate sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru încă şase luni. Aceste sancţiuni vor rămâne în vigoare până la punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk. Consiliul European a cerut, de asemenea, Rusiei să-i elibereze pe cei 24 de militari. Totodată, condamnăm măsurile ruseşti de a acorda cetăţenie locuitorilor din Donbass”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

„Ne dorim să oprim acest război şi să readucem pacea în estul Ucrainei, dar putem face acest lucru nu cu ajutorul armelor, dar a diplomaţiei. Sunt recunoscător UE pentru o serie de proiecte de infrastructură, care vor îmbunătăţi viaţa ucrainenilor, inclusiv celor din Donbass”, a spus Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

La finalul celui de-al 21-lea Summit UE-Ucraina, cele două părţi au semnat şi o declaraţie comună în care se arată că Federaţia Rusă trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru tragedia zborului MH17 din Donbass, în iulie 2014, în care şi-au pierdut viaţa toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord. UE şi Ucraina salută iniţierea unui proces penal în Olanda împotriva a patru persoane şi, de asemenea, cere Rusiei să coopereze pe deplin cu ancheta aflata în curs de desfăşurare.

Comentarii