Ştiri

Sursa imaginii: news.ro

Postat de: trm.md

Ştiri / Internaţional

12 Feb. 2020 / 13:05

Un tânăr din România suspect de infecţie cu coronavirus

Un tânăr din România, întors recent din Germania este suspect de coronavirus. El ar fi intrat în contact cu patru pacienţi infectaţi cu virusul din China, care poartă denumirea de Covid-19, relatează Moldova 1.

 Tânărul din România are 25 de ani şi este asistent medical. El a îngrijit în Germania membrii unei familii - soţ, soţie şi doi copii - toţi infectaţi cu coronavirus, cu simptome uşoare. Pe 7 februarie şi-a vizitat părinţii la Reşiţa, după care a mers la ski, ieri însă s-a prezentat la spital cu febră. Bărbatul a fost internat într-un salon special amenajat până vor fi gata analizele de laborator.

După mai bine de o lună de la apariţia primelor cazuri de îmbolnăvire, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a "botezat" acest virus fără a face referire la o anumită ţară sau animal.

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, DIRECTORUL GENERAL AL OMS

„În primul rând, avem un nume pentru boală, iar acesta este Covid-19 . 'Co' vine de la 'corona' aşa cum ştiţi, 'vi' vine de la 'virus', iar 'd' de la 'disease (boală)'". Numărul 19 indică anul apariţiei sale (2019).

De asemenea, directorul OMS le-a cerut ţărilor să fie „cât mai agresive posibil" în lupta împotriva Covid-19, în contextul în care primul vaccin ar putea fi disponibil în 18 luni.

 „Dezvoltarea unui vaccin este un punct important pe agenda noastră, dar reprezintă doar o parte. Va fi nevoie de timp pentru dezvoltarea acestuia, dar, în acest timp, nu suntem fără apărare. Primul vaccin va fi gata în 18 luni”, a spus Tedros Ghebreyesus, directorul general OMS.

Între timp, oficialii chinezi încearcă să dea asigurări că situaţia se ameliorează, circa 5 mii de oameni au fost vindecaţi. Totuşi din cele 46 de mii de persoane infectate 8 mii sunt în stare gravă. La bordul vasului în carantină din Japonia, unde se află şi doi moldoveni şi 17 români, s-au confirmat alte 39 de noi cazuri de îmbolnăvire ceea ce ridică bilanţul la 174.

 În Wuhan unde sunt trimişi mii de doctori pentru a lupta cu virusul câteva asistente medicale s-au ras pe cap pentru a reduce riscul de răspândire a bolii.  Totodată medicii  chinezi susţin că perioada de incubaţie a coronavirusului ar fi de până la 24 de zile, nu de 14 timp în care persoana infectată e contagioasă. Peste tot în lume, în ţările care şi-au evacuat cetăţenii din China a fost instituită carantina, persoanele repatriate fiind sub supraveghere medicală. În America, oamenii au fost duşi de la aeroport direct în baze militare, în Rusia, autorităţile au optat pentru un sanatoriu din pădurea siberiană, iar în Australia a fost aleasă Insula Crăciunului.

Între timp bilanţul deceselor a ajuns la 1113, iar numărul îmbolnăvirilor a depăşit 46.000. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că primul vaccin împotriva noului tip de coronovirus va fi disponibil în 18 luni

Comentarii