Ştiri

Sursa imaginii: unian.net

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Internaţional

22 Apr. 2019 / 10:58

Volodimir Zelensky învinge detaşat în alegerile prezidenţiale din Ucraina

Actorul de comedie Volodimir Zelensky obţine o victorie covârşitoare în alegerile prezidenţiale din Ucraina. Comisia Electorală Centrală de la Kiev numără ultimele circa 2% din procesele verbale. După închiderea secţiilor de votare toate sondajele şi exit-polurile relevau victoria detaşată a actorului comediant, iar Petro Poroşenko a recunoscut învingerea în alegeri.

UPDATE 12:41: În urma procesării a 98% din procesele verbale, CEC anunţă că pentru Volodimir Zelensky şi-au dat votul 13 milioane 262 mii 089 de cetăţeni sau 73,14 %. Preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko a fost votat de 4 milioane 447 mii 166 de alegători. În total au fost verificate 17 milioane 709 mii 255 de voturi, potrivit Unian.net. 

UPDATE 10:58: Potrivit CEC, pentru Zelensky au votat 12 milioane 809 ucraineni, pentru preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko şi-au dat votul 4 milioane 285 de mii de alegători. Informaţia a fost dată publicităţii după prelucrarea de către CEC a 95% din procesele verbale, relatează Unian.net. CEC a verificat 17 milioane 94 de mii 793 de voturi, sau 95 la sută din procesele verbale.
În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, desfăşurat duminică, 21 aprilie, Volodimir Zelensky obţine 73,19 % din sufragii, devansându-l considerabil pe contracandidatul său, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, pentru care au votat 24,48% din ucraineni.

„Mulţumesc tuturor cetăţenilor ucraineni care m-au votat, dar şi celor care nu au făcut-o. Promit că nu voi da în bară. Nu eu am făcut această lucrare, voi aţi făcut-o. Principalul lucru este că am unit Ucraina, am unit locuitorii, poporul nostru”, a declarat Volodimir Zelensky, citat de Moldova 1.

În prima declaraţie după victorie, Zelensky a promis că va relansa negocierile de pace cu Rusia şi că prioritatea sa este aducerea tuturor prizonierilor ucraineni din Rusia în ţară. Zelensky a mai declarat că va apăra limba ucraineana şi că îl va înlătura din funcţie pe procurorul general Iuri Luţenko.

„Accept această decizie, însă vreau să subliniez ferm: nu părăsesc viaţa politică. Vreau să subliniez că noul preşedinte se va confrunta cu o opoziţie puternică, una foarte puternică, iar această situaţie va fi în beneficiul ţării. Voi continua să servesc Ucraina şi voi continua să susţin integrarea ei în Uniunea Europeană şi NATO, descentralizarea, securitatea şi reformele anticorupţie”, a declarat Petro Poroşenko, citat de Moldova 1.

Potrivit CEC, prezenţa la scrutin a fost de 62,07%. Reprezentanţii autorităţilor electorale din Kiev au anunţat că pe 30 aprilie vor anunţa rezultatele finale ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
În cele două secţii de vot deschise pe teritoriul Republicii Moldova au votat 610 ucraineni, dintre care 71,3% sau 430 de voturi au fost pronunţate pentru Volodimir Zelenski, arată datele CEC de la Kiev.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon l-a felicitat în această dimineaţă pe Volodimir Zelinski cu prilejul victoriei în alegeri.

„Sunt convins că activitatea sa în cea mai înaltă funcţie din stat va contribui la prosperarea în continuare a Ucrainei în beneficiul poporului său.Îmi exprim speranţa că relaţiile seculare de bună vecinătate dintre popoarele şi ţările noastre, bazate pe cooperare constructivă şi înţelegere reciprocă, vor continua să se dezvolte şi să se consolideze cu succes”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon şi-a exprimat dorinţa de a avea în timpul apropiat o întrevedere cu proaspătul preşedinte de la Kiev.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a afirmat ca Moscova are şansa de a-şi ameliora relaţiile cu Ucraina în urma victoriei lui Vladimir Zelenskyi în alegerile prezidenţiale. Medvedev a afirmat că nu are iluzia că Zelensky, un actor de comedie fără niciun fel de experienţă politică, nu va repeta formulele ideologice binecunoscute. Moscova îl va judeca pe noul preşedinte al Ucrainei doar în funcţie de acţiunile acestuia. Mesajul a fost transmis de purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, care a mai declarat că Kremlinul nu se grăbeşte să îl felicite pe Zelesnki pentru victoria din turul II al alegerilor prezidenţiale, transmite TASS , citat de Radio Moldova Actualităţi.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de felicitare preşedintelui ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, în urma alegerilor prezidenţiale, scrie digi24.ro

„Cu ocazia alegerii dumneavoastră în funcţia de şef al statului ucrainean, doresc să vă adresez felicitările mele împreună cu urări de succes în îndeplinirea mandatului dumneavoastră. Pe această cale, îmi exprim încrederea că, prin dialog şi demersuri comune, vom putea să contribuim la consolidarea şi diversificarea relaţiilor dintre România şi Ucraina, în sprijinul integrităţii teritoriale şi al securităţii Ucrainei, precum şi al modernizării sale, conform Acordului de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, în beneficiul tuturor cetăţenilor statului ucrainean, inclusiv al celor aparţinând minorităţii române”, se arată în mesajul Preşedintelui României.

Noul preşedinte ucrainean a fost felicitat şi de către preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Angela Merkel, preşedintele Poloniei Abdrzej Duda, premierul Armeniei, Nikol Pashynian, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, şeful Consiliului European Donald Tusk. 

Corespondentul BBC a analizat motivele victoriei lui Zelenskyi. În primul rând, el este popular, este actor, oamenii l-au văzut la televizor ca pe un preşedinte de film. Un factor foarte important este şi frustrarea foarte răspândită privind politicienii ucraineni. Nu doar în ce îl priveşte pe Poroşenko, ci întregul sistem politic, parlamentarii, despre care oamenii ştiu că au relaţii corupte cu oligarhi bogaţi. Astfel, poate cea mai importantă parte a victoriei lui Zelensky este, de fapt, un gest de protest faţă de sistemul politic al ţării.

 

 

Comentarii

Citeste si ...

Exit-poll Ucraina: Volodimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei

Ştiri / Internaţional

21 Apr. 2019 / 20:34

Exit-poll Ucraina: Volodimir Zelenski, noul preşedinte al Ucrainei

Alegeri prezidenţiale în Ucraina:Zelenski conduce în sondaje în faţa lui Poroşenko înaintea turului doi

Ştiri / Internaţional

11 Apr. 2019 / 18:59

Alegeri prezidenţiale în Ucraina:Zelenski conduce în sondaje în faţa lui Poroşenko înaintea turului doi

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: CEC a publicat rezultatele finale ale primului tur

Ştiri / Internaţional

04 Apr. 2019 / 11:15

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: CEC a publicat rezultatele finale ale primului tur

Ucraina îşi alege astăzi preşedintele

Ştiri / Internaţional

31 Mar. 2019 / 08:30

Ucraina îşi alege astăzi preşedintele