Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Internaţional

11 Aug. 2019 / 15:30

Zeci de mii de români au protestat aseară la Bucureşti

Zeci de mii de români au protestat aseară la Bucureşti. Manifestaţia a marcat un an de la protestele antiguvernamentale iniţiate de diaspora, şi care s-au încheiat cu intervenţia în forţă a jandarmilor. Au fost aprinse din nou lanternele telefoanelor mobile, aşa cum s-a întâmplat la protestele anti-PSD din ultimii doi ani şi jumătate. Manifestaţii au fost organizate în mai multe oraşe din România, relatează Moldova 1.

„Din 26 mai la vot au văzut clar că poporul român au spus că nu-i mai vrem dar ei nu au înţeles asta”, a spus o protestatară.

„Am venit special la Bucureşti la acest miting, special am fost şi anul trecut”, a menţionat un protestatar.

Mai mulţi oameni au aprins candele în memoria tinerelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit în incendiul din clubul Colectiv.

Manifestaţia a fost organizată de către  „Grupul de Acţiune Civică Diaspora pentru România”.

La protestul de anul trecut din Piaţa Victoriei au participat 100 de mii de oameni, iar intervenţia brutală a forţelor de ordine s-a soldat cu 440 de victime - persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale, mai ales din cauza grenadelor cu gaze lacrimogene, aruncate între manifestanţi de jandarmi.

Şaptezeci de oameni au fost atunci spitalizaţi, printre care 11 jandarmi. Dosarul în care este investigată intervenţia poliţiştilor  în Piaţa Victoriei a fost declinat de Parchetul militar către DIICOT, pentru că procurorii au considerat că ar exista în el elemente de siguranţă naţională.

În acest dosar sunt peste 700 de plângeri penale din partea protestatarilor care au avut de suferit.

Comentarii