Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Moldova 1 Promo

24 Sep. 2020 / 13:05

„5 minute la muzeu”: Descoperă lucrările artistului plastic Dimitrie Sevastianov

În ediţia de astăzi, 24 septembrie, a emisiunii „5 minute la muzeu” continuăm să explorăm şi să descoperim operele de artă ale Muzeului Naţional de Artă a Moldovei. Astăzi, directorul adjunct al muzeului Lucia Postica ne vorbeşte despre lucrarea „Joiana”, semnată de artistul plastic Dimitrie Sevastianov. Nu rataţi ediţia de astăzi, 24 septembrie, a emisiunii „5 minute la muzeu”, realizată de Diana Pidghirnîi.

Dimitrie Sevastianov, artist plastic de o rară vocaţie coloristică şi clasic consacrat al artei plastice din Republica Moldova, este una dintre personalităţile enigmatice din istoria artei naţionale moldoveneşti. Puţine din operele sale au fost expuse şi reproduse în albume, moştenirea sa artistică rămânând studiată insuficient în ansamblu şi neînţeleasă în esenţa ei.

Un exemplu de interpretare lirică a subiectului muncii este tabloul „Joiana”, realizat în 1956, pe tema creşterii animalelor. Fluxul luminos care vine dinspre ferestrele unei ferme spaţioase scoate în evidenţă personajul principal - un viţeluş nou-născut, pe picioruşe firave, făcând nesigur primul său pas. Această ultimă lucrare a lui Dimitrie Sevastianov a rămas pe alocuri nefinalizată, ceea ce nu afectează integritatea ei plastică. Comentatorii expoziţiei republicane jubiliare din 1957 au ignorat intenţionat tabloul „Joiana”, referindu-se la el ca la o schiţă de mari dimensiuni. Cu toate acestea, el a reprezentat pictura moldovenească în cadrul unei expoziţii unionale de la Moscova, iar expresivitatea sa metaforică a fost apreciată.

Fiţi cu ochii pe postul public de televiziune Moldova 1, începând cu 20:55 sau on-line pe www.trm.md.

Comentarii