Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Moldova 1 Promo

22 Feb. 2020 / 11:00

Filmul documentar „Gurie Mitropolitul”, duminică la Moldova1

Duminică, 23 februarie, la postul public de televiziune Moldova 1 şi on-line pe TRM.MD, puteţi urmări documentarul „Gurie Mitropolitul”, realizat de jurnalista Irina Crăciun în colaborare cu familia Grosu (Igor şi Silvia Grosu, rude ale mitropolitului Gurie al Basarabiei).

Documentarul prezintă drama sufletească prin care a trecut atât mitropolitul, cât şi rudele sale, care sunt şi astăzi în căutarea a cât mai multe detalii despre activitatea şi viaţa mitropolitului din perioada interbelică. Acest documentar relatează povestea familiei mitropolitului Gurie al Basarabiei, primul mitropolit de origine basarabeană, născut în satul Nimoreni, raionul Ialoveni, ales în calitate de arhiereu, de Consiliul Eparhial de la Chişinău, la 20 februarie 1920 (după Unirea din 1918).

Eroul principal al filmului este însuşi mitropolitul Gurie şi în documentar sunt prezentate citate integrale din lucrarea „Procesul şi apărarea mea”.

Mitropolitul Gurie a avut o misiune extrem de dificilă în perioada interbelică, fiind cel care a contribuit insistent la promovarea valorilor culturale şi religioase româneşti, într-un teritoriu care a fost mai mulţi ani sub dominaţie rusească şi a avut doar episcopi ruşi în fruntea bisericii. Este cel care a elaborat primul abecedar, în 1917 (şi în următorii ani au urmat şi alte ediţii), abecedare pe care le-am găsit în original în biblioteca Mănăstirii din Răciula, raionul Călăraşi şi care au fost găsite în podul unor chilii, fiind ascunse în perioada regimului comunist.

„În documentar am încercat să identificăm locul şi casa în care s-a născut mitropolitul, dar din păcate casa părintească a mitropolitului nu s-a păstrat, a ars în urma unui incendiu devastator care a avut loc cu circa un secol în urmă în satul Nimoreni. Am găsit o căsuţă construită special pentru mitropolitul Gurie la Mănăstirea din Răciula, raionul Călăraşi, acolo unde era călugăriţă sora mitropolitului, Eliconida. Aici se păstrează neatinsă camera în care obişnuia să se odihnească mitropolitul atunci când venea la Călăraşi şi slujea la Mănăstirea Hârjauca din acelaşi raion - care era mănăstire arhierească în acele vremuri. Ruinele Mănăstirii Hârjauca impresionează prin istoria lor, care este relatată în film”, a declarat regizoarea Irina Crăciun.

Filmările au avut loc în Republica Moldova şi în România, la Curtea de Argeş şi la Bucureşti.

Filmul documentar „Gurie Mitropolitul”, îl puteţi viziona, astăzi, 23 februarie, începând cu ora 15:55, la Moldova 1 şi on-line pe TRM.MD.


 

Comentarii