Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Moldova 1 Promo

02 Aug. 2020 / 09:35

„Rapsodia Satului”: 2020 - anul provocărilor pentru agricultori

Săptămâna aceasta a început cu proteste la Ştefan-Vodă şi Căuşeni. Agricultorii de acolo au cerut autorităţilor să declare stare excepţională în agricultură, ca să fie scutiţi de plata impozitelor în acest an. De ce consideră fermierii că situaţia este extrem de gravă în localităţile lor şi că este necesară instituirea unei stări de forţă majoră, dar şi care este poziţia autorităţilor aflaţi, duminică, la „Rapsodia Satului”.

Anul acesta condiţiile climaterice nefavorabile din primavară - seceta, îngheţurile târzii, dar si pandemia de COVID-19 - le-a cam dat mari bătăi de cap inclusiv viticultorilor. În prezent roada de struguri întârzie să se coacă, unele soiuri se confruntă cu boli, iar plantaţiile mai vechi de viţă-de-vie pur şi simplu s-au uscat. Despre situaţia actuală din agricultură vom vorbi cu directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin.

Lucrurile nu stau mai bine nici pentru cei care cultivă porumb şi floarea-soarelui. Care este situaţia celor două  culturi la ora actuală într-o gospodărie din satul Cimişeni, raionul Criuleni, vedeţi duminică, la Moldova 1.

Am putea spune că gospodăria oricărui om începe de la poartă. Aceasta o demonstrează într-un mod foarte inspirat locuitorii din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Aceştia au renunţat la designul tradiţional al porţilor si au început să le transforme în adevărate opere de artă. Cum arată porţile gospodarilor din localitate vă invităm să aflaţi, duminică, la „Rapsodia Satului”.

Urmăriţi „Rapsodia satului”, cu Natalia Palii, duminică, 2 august, cu începere de la 14:00, la Moldova 1 şi online pe trm.md.

Comentarii