Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Moldova 1 Promo

29 Iun. 2020 / 10:27

Vector European: Experienţa satului Feşteliţa în obţinerea energiei verzi

Un sat cu tradiţii culturale seculare s-a transformat într-un platou experimental pentru tehnologiile energetice. Este vorba de localitatea Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă, unde a fost creat un centru de excelenţă pentru pilotarea tehnologiilor de eficienţă energetică şi a surselor regenerabile. Mai multe detalii vom afla de la Victor Parlicov, expert naţional în cadrul proiectului „Convenţia primarilor privind clima şi energia în Republica Moldova”, luni, 29 iunie, la „Vector European” cu Ludmila Barbă.

Atât în Europa, cât şi în ţara noastră, tradiţional, la acest sfârşit de iunie s-a desfăşurat Săptămâna Energiei Durabile. În comunitatea europeană aceasta iniţiativă a prins rădăcini în 2008, iar în Republica Moldova pentru prima data a fost desfăşurată în 2014. Mai multe detalii, vedeţi în această seară, la Moldova 1. 

Tot în acest context, tradiţional, Uniunea Europeană acordă premii pentru proiecte de energie durabilă. În acest mod sunt recunoscute cele mai remarcabile inovaţii în ce priveşte eficienţa energetică şi regenerabilă. Printre învingătorii din acest an este şi Republica Moldova. Este vorba de proiectul de iluminare stradală implementat în oraşele Cantemir şi Ocnita. Mai multe detalii vom afla de la Irina Plis, manager de proiect.

Un alt proiect care va fi realizat cu suportul Uniunii Europene în ţara noastră prevede modernizarea structurii energetice din opt instituţii de învăţământ din regiunile nord, centru şi sud. Mai multe însă ne va spune Irina Morari, specialist în managementul proiectelor la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

Emisiunea este moderată de Ludmila Barbă şi poate fi urmărită luni, 29 iunie, la Moldova 1 şi on-line pe trm.md, cu începere de la 19:55.
 

Comentarii